Kαμπάνια ‘’Ψωρίαση +’’ από τον Πανελλήνιο Σύλλογο ‘’Επιδέρμια’’

Kαμπάνια ‘’Ψωρίαση +’’ από τον Πανελλήνιο Σύλλογο ‘’Επιδέρμια’’

 

Στο άκουσμα της λέξης «Ψωρίαση», οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε τις δερματικές βλάβες που χαρακτηρίζουν την κλινική εικόνα της νόσου. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι οι ορατές αυτές αλλοιώσεις αποτελούν μόνο ένα μέρος της συνολικής της επίπτωσης στην υγεία των ασθενών;

Συγκεκριμένα, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν σοβαρές συννοσηρότητες, δηλαδή παθολογικές εκδηλώσεις από άλλα συστήματα του οργανισμού, οι οποίες συνυπάρχουν με τις δερματικές βλάβες. Επιδιώκοντας να προσφέρει στους ασθενείς και το ευρύ κοινό σφαιρική πληροφόρηση για την Ψωριασική Νόσο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Επιδέρμια» υλοποιεί αυτό το διάστημα την καμπάνια ενημέρωσης «Ψωρίαση+». Η καμπάνια περιλαμβάνει τη διενέργεια δύο διαδικτυακών ενημερωτικών εκδηλώσεων (webinars), αναρτήσεις στα social media, καθώς και τη δημιουργία και διανομή σχετικού ενημερωτικού εντύπου.

Κεντρικός θεματικός άξονας των δύο webinars είναι «Η Ψωρίαση και οι Συννοσηρότητές της» και η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους. Αναλυτικότερα, η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 18:30, με θέμα τις καρδιακές παθήσεις και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και εισηγητές τους εξειδικευμένους επιστήμονες Ετεοκλή Πόκα, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ Γ.Ν.Α ΚΑΤ, Όλγα Γιουλεμέ, Καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας Α.Π.Θ., Υπεύθυνη του Γαστρεντερολογικού – Ηπατολογικού Τμήματος Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Α.ΠΘ., Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και Μαρία Γεωργοπούλου, Επιμελήτρια Α’ Καρδιολογίας Γ.Ν.Α. ΚΑΤ. Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00, με θέμα «Ψωρίαση και Μεταβολικό Σύνδρομο» και ομιλήτριες την Ευτέρπη Ζαφειρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Βαρβάρα Συμεωνίδου, Βιολόγος – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MMedSc.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι καταξιωμένοι ομιλητές θα αναφερθούν στον έλεγχο των παραπάνω συννοσηροτήτων, θα αναλύσουν τη συμπτωματολογία και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των συμμετεχόντων. Ο Σύλλογος «Επιδέρμια» προσκαλεί τους πάσχοντες από Ψωριασική Νόσο, τα μέλη της οικογένειάς τους και οποιονδήποτε επιθυμεί να λάβει έγκυρη και σφαιρική πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση, να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις ζωντανά μέσω της σελίδας Facebook του Συλλόγου (www.facebook.com/www.epidermia.gr).

Παράλληλα, ο Σύλλογος δραστηριοποιείται ενεργά και στα social media, προκειμένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να ωφεληθούν από τα μηνύματα της καμπάνιας. Συγκεκριμένα, το τρέχον διάστημα αναρτώνται posts και stories στη σελίδα Facebook και στον λογαριασμό Instagram του Συλλόγου που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των ασθενών για τις συννοσηρότητες της Ψωρίασης.

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι η καμπάνια υποστηρίζεται από τη δημιουργία ενημερωτικού εντύπου το οποίο συγκεντρώνει τις απαντήσεις ειδικών επιστημόνων σε συχνές ερωτήσεις ασθενών αναφορικά με τις συννοσηρότητες της Ψωρίασης. Το έντυπο θα διανέμεται δωρεάν μέσω του Συλλόγου, ενώ θα αναρτηθεί και σε ψηφιακή μορφή στις ιστοσελίδες www.epidermia.gr και www.psoriasimou.gr

Η Ψωριασική Νόσος μπορεί να περιλαμβάνει εκδηλώσεις σχεδόν από το σύνολο των συστημάτων του οργανισμού. Ειδικότερα, στις συννοσηρότητες της Ψωρίασης περιλαμβάνονται η Ψωριασική Αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι διαταραχές του μεταβολισμού, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (Ελκώδης Κολίτιδα, Νόσος του Crohn), η κατάθλιψη και οι κακοήθειες. Ενδεικτικά, τα άτομα με σοβαρή Ψωρίαση έχουν 52% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μείζονος καρδιακού επεισοδίου, έως διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης του πρώτου επεισοδίου καρδιακής προσβολής σε ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών, καθώς και 44% μεγαλύτερη πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με άτομα που δεν έχουν Ψωρίαση. Επιπλέον, στους πάσχοντες με Ψωρίαση εμφανίζεται έως και σε διπλάσια συχνότητα το Μεταβολικό Σύνδρομο, δηλαδή η συσσώρευση κοιλιακού λίπους που προκαλεί αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, διαταραχής των λιπιδίων του αίματος (χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και HDL) και εναπόθεσης λίπους στο συκώτι4. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα με Ψωρίαση έχουν 46% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 22.

Μέσω της καμπάνιας «Ψωρίαση+» επομένως, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Επιδέρμια» μεταφέρει στους ασθενείς το μήνυμα ότι η κατανόηση της πολυδιάστατης φύσης της Ψωρίασης είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου. Πράγματι, η σωστή ενημέρωση κινητοποιεί τους ασθενείς να υποβάλλονται σε τακτικούς διαγνωστικούς ελέγχους σε όλα τα όργανα του σώματος, ώστε οι συννοσηρότητες να διαγιγνώσκονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Ταυτόχρονα, η ολιστική αντιμετώπιση της Ψωριασικής Νόσου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και να αποτρέψει την πρόσθετη οικονομική και ψυχοκοινωνική επιβάρυνση των συννοσηροτήτων.

Η καμπάνια «Ψωρίαση+», υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ, NOVARTIS, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ- LIILY και JANSSEN.