Καρκίνος μαστού: Τι να κάνετε για να προλάβετε την επανεμφάνιση του;

Καρκίνος μαστού: Τι να κάνετε για να προλάβετε την επανεμφάνιση του;

Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στο παρελθόν, υπάρχει η πιθανότητα αυτός να επιστρέψει στο μέλλον. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο.

Γυμναστείτε αρκετά

Τα οφέλη της γυμναστικής δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ. Μια φετινή μελέτη στο Canadian Medical Association Journal έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με καρκίνο του μαστού, μείωσαν την πιθανότητα θανάτου κατά 40% με γυμναστική. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε για 150 λεπτά την εβδομάδα.

Ελέγξτε το βάρος σας

Αρκετές μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η αύξηση βάρους κατά την διάρκεια ή μετά την θεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης. Μια φετινή μελέτη έδειξε ότι η αύξηση βάρους, για να είναι επικίνδυνη, πρέπει να είναι πάνω από το 10% του αρχικού βάρους της γυναίκας.

Κόψτε τα κορεσμένα λιπαρά

Έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, όπως και γαλακτοκομικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Κόψτε το κάπνισμα

Οι γυναίκες που εξακολουθούν να καπνίζουν μετά την διάγνωσή τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Παράλληλα μην το παρακάνετε με την κατανάλωση αλκοόλ. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο από ενάμισι ποτό την ημέρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού.