Η κατάχρηση οινοπνεύματος προκαλεί άνοια;

Η κατάχρηση οινοπνεύματος προκαλεί άνοια;

Η κατάχρηση του αλκοόλ δεν προκαλεί μόνο εμφράγματα και κίρρωση του ήπατος αλλά και άνοια διαφόρων μορφών, καθώς το οινόπνευμα καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας μόνιμη βλάβη. Μάλιστα στους άνδρες, ο κίνδυνος να πάθουν αλκοολική άνοια είναι μεγαλύτερος, γιατί πίνουν περισσότερο, σύμφωνα με μεγάλη γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet Public Health».

Ερευνητές των πανεπιστημίων του Παρισιού και του Μπορντό και του γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Ερευνας (INSERM) ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1.100.000 ενηλίκους που είχαν διαγνωστεί με άνοια κάθε αιτιολογίας (μεταξύ άλλων, λόγω νόσου Αλτσχάιμερ) και παράλληλα για σχεδόν 1.000.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ.

Περίπου το 3% των περιστατικών άνοιας αποδόθηκε σε εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ. Η κατάχρησή του σχετιζόταν με τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, με την πιθανότητα να είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες. Ειδικότερα, από τις περίπου 57.300 περιπτώσεις πρώιμης άνοιας (πριν από την ηλικία των 65 ετών), που αναλογούσαν στο 5% του συνόλου, το 39% σχετιζόταν με τη βαριά και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή με κάποια διαταραχή σχετική με το αλκοόλ (18%).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πιθανό όφελος για την εγκεφαλική υγεία των ηλικιωμένων από την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά αυξανόμενο κίνδυνο σε περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρόνια και βαριά κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται αυτή των άνω των 60 γραμμαρίων καθαρού αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες (αντιστοιχεί σε 240 ml ποτό και άρα πάνω από έξι ποτά την ημέρα) και τα 40 γραμμάρια για τις γυναίκες (πάνω από τέσσερα ποτά).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η σχέση ανάμεσα στην άνοια και στο αλκοόλ χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά πιθανότατα οφείλεται στο ότι το αλκοόλ οδηγεί σε μόνιμη δομική και λειτουργική εγκεφαλική βλάβη».