Καταγγελίες για εξωσυμβατικές προμήθειες υλικών στο «Αττικό»

Καταγγελίες για εξωσυμβατικές προμήθειες υλικών στο «Αττικό»

Στο Αττικό Νοσοκομείο δεν γίνονται διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών και τα πάσης φύσεως υλικά το νοσοκομείο τα προμηθεύεται εξωσυμβατικά. Μάλιστα για να είναι σύννομοι σπάνε τις αγορές υλικών έως 20.000€ + ΦΠΑ για να μπορούν να τα προμηθεύονται χωρίς διαγωνισμούς.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, από το έτος 2012 συστήθηκαν δύο Επιτροπές με έξι υπαλλήλους που εναλλάσσονται χωρίς να έχουν γνώση της αγοράς, όπως οι ίδιοι παραδέχονται. Η  μία Επιτροπή είναι για την αγορά υλικού Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, ηλεκτροτεχνολογικού, κτιριακού εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής και η δεύτερη Επιτροπή είναι για την αγορά υγειονομικού υλικού.

Οι έξι υπάλληλοι που βρίσκονται στις εν λόγω δύο Επιτροπές χωρίς να το θέλουν, επικαλούμενοι άγνοια της αγοράς, υπογράφουν τα εντάλματα των αγορών με επιφύλαξη και το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να θεωρήσει εντάλματα πληρωμής εξωσυμβατικών υλικών που υπογράφουν τα μέλη των Επιτροπών με επιφύλαξη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, «ο αν. υπουργός Υγείας κ. Πολάκης που εμφανίζεται ως Ρομπέν των Δασών της κάθαρσης στο ΕΣΥ, καλεί σε απολογία μέλος της Επιτροπής που είναι ΠΕ Μηχανικός, στο επάγγελμα και εργαζόμενη στο Νοσοκομείο από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξή του. Αντί να την επαινέσει, της επιβάλει ποινή 5 ημερών στέρησης μισθού επειδή υπογράφει με επιφύλαξη την αγορά εξωσυμβατικών υλικών, λόγω έλλειψης γνώσης της αγοράς. Δηλαδή προσπαθεί να προστατέψει τα χρήματα του Νοσοκομείου και τιμωρείται! Τέτοια πάταξη της διαφθοράς και κάθαρση συντελείται στο σύστημα του κ. Πολάκη!».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «κανονικά ο κ. Πολάκης θα πρέπει να απομακρύνει τον Διοικητή για τις εξωσυμβατικές προμήθειες, να ακυρώσει την ποινή του μέλους της Επιτροπής και να του απονείμει εύσημο μνεία για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος». Και να ασχοληθεί με τα προβλήματα του νοσοκομείου που δεν είναι σε θέση να προμηθευτεί και να συντηρήσει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να προμηθευτεί υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, να συντηρήσει την υλικοτεχνική υποδομή.

Το νοσοκομείο δεν μπορεί να βάλει κλιματισμό στα ΤΕΠ και οι ασθενείς «βράζουν» το καλοκαίρι περιμένοντας να εξυπηρετηθούν πάνω από 8 ώρες. Δεν έχουν χρήματα να τοποθετήσουν κλιματισμό στα πλυντήρια και τον ιματισμό. Χαλάνε ιατρικά μηχανήματα και μένουν χαλασμένα. Υπάρχουν ράντζα παντού και δεν αξιοποιούνται άδειοι χώροι για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου