Κάθε χρόνο 2-3 εκατ. θάνατοι προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού

Κάθε χρόνο 2-3 εκατ. θάνατοι προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού

Κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού (αριθμός που αντιστοιχεί στον πληθυσμό του Παρισιού), 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία, ενώ σήμερα 30 ασθένειες μπορεί να προληφθούν ή να μειωθεί η συχνότητά τους μέσω του εμβολιασμού. Με εξαίρεση το καθαρό πόσιμο νερό, καμία άλλη παρέμβαση στη δημόσια υγεία δεν μπορεί να σώσει τόσες ζωές όσες τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 20% των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο δεν ολοκληρώνει τους συνιστώμενους εμβολιασμούς για το πρώτο έτος ζωής. Τονίζεται πως μόνο το 2008 1,5 εκατ. παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβόλια. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Gates παραμένει επείγουσα η ανάγκη να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά στα εμβόλια που σώζουν ζωής.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, περισσότερα από το 1/3 των εμβολίων υπό ανάπτυξη στοχεύουν στην προστασία έναντι νοσημάτων για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια σήμερα, όπως το HIV και η ελονοσία, ενώ στα σχέδια των ειδικών είναι η δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών που θα συμβάλουν στη μέγιστη προστασία των ηλικιωμένων ανοσοκατεσταλμένων και των πληθυσμών που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα υπάρχοντα εμβόλια.