Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει την υγεία;

Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει την υγεία;

Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή για την καρδιά με το κανονικό κάπνισμα! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητής Καρδιολογίας Χαράλαμπο Βασιλόπουλο.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, το οποίο διεξάγεται στη Ρώμη, και αναμένεται να πυροδοτήσει νέες επιστημονικές διαμάχες σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Πέρυσι, ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός Public Health England απεφάνθη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «είναι 95% πιο ασφαλή» από τα κανονικά και εφέτος ενέκρινε μία μάρκα ως βοήθημα διακοπής του καπνίσματος. Η κίνηση αυτή ωστόσο προκάλεσε πλήθος διαμαρτυριών, καθώς πολλοί ειδικοί υποστήριζαν ότι το «πόρισμα» του οργανισμού προερχόταν από επιστήμονες που χρηματοδοτούνταν από τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Οι Ελληνες επιστήμονες εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία 24 υγιών εθελοντών -αντρών και γυναικών- με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη. Οι ερευνητές εξέτασαν τους εθελοντές μετά το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου για πέντε λεπτά και μετά το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για μισή ώρα, που θεωρούνται αντίστοιχες χρήσεις.

Οπως διαπίστωσαν, το κάπνισμα και των δύο ειδών τσιγάρων οδήγησε σε παρόμοια επίπεδα δυσκαμψίας της αορτής, της κεντρικής αρτηρίας που ευθύνεται για πολλά καρδιακά προβλήματα. Παρατηρήθηκε, επίσης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τους Ελληνες επιστήμονες, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι πιστεύει ο κόσμος». Ωστόσο, τόνισαν ότι η έρευνά τους αποκαλύπτει μόνο τις βραχυπρόθεσμες βλάβες και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθούν τα μακροχρόνια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, η Βρετανία βιάστηκε να εγκρίνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή αλλά όχι αβλαβή και δεν θα τα συνιστούσα ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος». Πρόσθεσε επίσης ότι -πιθανότατα- η νικοτίνη που περιέχουν τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων ευθύνεται για τις βλάβες των αρτηριών που παρατηρήθηκαν στη νέα μελέτη, γι’ αυτό και σχεδιάζει τη διεξαγωγής νέας έρευνας, στην οποία θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.