ΚΕΕΛΠΝΟ: Κανένα κρούσμα σαλμονέλας σε παιδιά κάτω του έτους στην Ελλάδα

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κανένα κρούσμα σαλμονέλας σε παιδιά κάτω του έτους στην Ελλάδα

Σύσκεψη στο πλαίσιο της ανεύρεσης σαλμονέλλας σε βρεφικό γάλα πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο ενημερώθηκε μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τη ύπαρξη παρτίδων βρεφικού γάλακτος από την Γαλλία που έχει μολυνθεί με το μικρόβιο σαλμονέλλα.

Σε έκτακτη σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίσθηκε να τεθούν σε επιφυλακή οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας για πιθανά κρούσματα σε βρέφη εφόσον επιβεβαιώθηκε από τον ΕΟΦ η κυκλοφορία κάποιων από τα σκευάσματα αυτά και στη χώρα μας .

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Σαλμονελλών του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) δεν έχουν δηλωθεί κρούσματα σαλμονέλλωσης από salmonella Agona σε παιδιά κάτω του έτους στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γραφείου Τροφιμογενών του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει καταγραφεί κάποια συρροή ή έξαρση κρουσμάτων σαλμονέλλωσης ανεξαρτήτως ορότυπου σε βρέφη κάτω του έτους.

Η επιτήρηση για την ανεύρεση πιθανών κρουσμάτων έχει ενισχυθεί και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου με σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.