Καινοτόμος τεχνική ρομποτικής χειρουργικής μεσεντερίου αρτηρίας

Καινοτόμος τεχνική ρομποτικής χειρουργικής μεσεντερίου αρτηρίας

Νέα τεχνική ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση του συνδρόμου άνω μεσεντερίου αρτηρίας εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά διεθνώς, σύμφωνα με έγκυρο διεθνές περιοδικό, σε έφηβη ασθενή, από το Διευθυντή του Τμήματος Ρομποτικής Γενικής Χειρουργικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, Δρ. Χάρη Κωνσταντινίδη και την ομάδα του. Η καινοτόμος ρομποτική τεχνική δημοσιεύθηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό “The International Journal of Medical Robotics and Computer Assisted Surgery”, (εκδόσεις WILEY), ως “Description of surgical technique on occasion of the first reported case in the literature”.

Το σύνδρομο της άνω μεσεντερίου αρτηρίας είναι μία σχετικά σπάνια πάθηση που οφείλεται στην απόφραξη και συμπίεση του δωδεκαδακτύλου μεταξύ της ομώνυμης αρτηρίας και της αορτής. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση άλγους και διάτασης στην κοιλιά, ναυτία, εμέτους, απώλεια βάρους και τελικά καχεξία.

Η νεαρή ασθενής που έπασχε από το σύνδρομο αυτό, παρά τη συντηρητική αγωγή, παρουσίαζε αδυναμία σίτισης, απώλεια βάρους και υπολειμματική ανάπτυξη. Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με τη νέα τεχνική που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά διεθνώς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και η ασθενής εξήλθε από την κλινική σε λίγες μέρες, σε άριστη μετεγχειρητική κατάσταση.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου