Κικίλιας: Εξαγγελίες για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Κικίλιας: Εξαγγελίες για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

«Προχωράμε με σχέδιο και πολιτική βούληση, εφαρμόζουμε πολιτικές που ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας, και ιδιαίτερα αυτούς που δε μπορούν ή δεν έχουν», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, όλο το πλέγμα των πολιτικών του τομέα ευθύνης του.

Προσλήψεις

Αναφερόμενος στην πολιτική των προσλήψεων για την κάλυψη αναγκών στην υγεία, ο κ. Κικίλιας είπε ότι προχωρούν οι 175 διορισμοί γιατρών για τα επείγοντα, 1.300 θέσεις κυρίως νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, δρομολογήθηκε η πρόσληψη 950 μόνιμων γιατρών. Μετά από πολλά χρόνια υπογράφουν συμβάσεις έργου 800 νέοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων (που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2012) και ακολουθούν 1.500 ειδικευόμενων νοσηλευτών. «Κόντρα στις Κασσάνδρες ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για 4.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αναβαθμίστηκε το ΕΚΑΒ, έγινε ενοποίηση με ΕΚΕΠΥ, για τη διαχείριση κρίσεων, και συντονισμός λειτουργίας ΜΕΘ και ΤΕΠ σε 24ωρη βάση.

Τέλος στις ουρές της ντροπής

Για τα μέτρα που προχώρησαν από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία ότι το Νοέμβριο που πέρασε περισσότεροι από 900 ογκολογικοί ασθενείς έλαβαν τα φάρμακά τους απευθείας από τις ιδιωτικές κλινικές. Τους τα χορηγήσαμε χωρίς ταλαιπωρία για αυτούς και τους οικείους τους», είπε ο Β. Κικίλιας σημειώνοντας ότι οι ογκολογικοί ασθενείς σύρονταν για χρόνια στις ουρές της ντροπής, των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Από τον Ιανουάριο του 2020, το ίδιο θα γίνεται και για τους περιπατητικούς ασθενείς, για τα ογκολογικά φάρμακα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας που θα τα παίρνουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους, «κόντρα στους καλοθελητές που διέσπειραν ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί».

Τιμές φαρμάκων

«Η κυβέρνηση παρέλαβε νομοθετημένες αυξήσεις μέχρι 10% στα φάρμακα. Για ενάμιση χρόνο δεν είχε εκδοθεί δελτίο τιμών φαρμάκων», είπε ο υπουργός Υγείας και υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε τη μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, για το 2020, και μειώσεις για πολλά από αυτά. Επίσης εκδόθηκε άμεσα δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνολικό όφελος 180 εκατομμύρια, για το κράτος και την πολιτεία, και 50 εκατομμύρια, από τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Αξιολόγηση διοικητών

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων. «Νομοθετήθηκε και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανά τρίμηνο, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχου. Η αξιολόγηση και ο έλεγχος θα είναι συνεχής και διαρκής. Εμείς ταμπού δεν έχουμε, όπου υπάρχουν αστοχίες, θα είμαστε εδώ να τις διορθώνουμε. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσαμε όμως, οι διοικητές θα απολύονται αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση, εάν δεν πετύχουν αυτούς στους στόχους», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΕΟΠΥΥ

Για τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική του αύξησε την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κατά 32,45% και μετακύλησε το πρόβλημα στους ώμους της παρούσας κυβέρνησης. Αυξήσεις μεγάλες είχε και η νοσοκομειακή δαπάνη, από 109 εκατ. ευρώ το 2016 σε 178 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά.

«Εμείς φτιάχνουμε τον ΕΟΠΥΥ έναν σύγχρονο οργανισμό, με διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διευκόλυνση και η απλοποίηση της πρόσβασης ευάλωτων ομάδων ασθενών στη θεραπεία τους μέσα από συστήματα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων», είπε ο υπουργός.