Κίνδυνος «λουκέτου» σε δεκάδες ΜΕΘ

Κίνδυνος «λουκέτου» σε δεκάδες ΜΕΘ

Με «λουκέτο» απειλούνται δεκάδες κλίνες εντατικής θεραπείας, τη στιγμή που 150 κρεβάτια παραμένουν «κλειστά» λόγω έλλειψης προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου έχει αρχίσει η εκπνοή των συμβάσεων των νοσηλευτών που διατέθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ στις μονάδες εντατικής. Ήδη 20 νοσηλευτές έχουν περάσει την πόρτα της εξόδου, και μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι 150, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση, η οποία έχει προειδοποιήσει όλους τους αρμόδιους για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη δημόσια υγεία η λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών, «μιας και δεκάδες κλίνες μοιραία θα κλείσουν, μεγαλώνοντας τον ήδη μεγάλο αριθμό των ανενεργών κρεβατιών των μονάδων εντατικής θεραπείας».

Σημειώνεται πάντως ότι σε συνάντηση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιάς με την διοίκηση της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι μέσα στον Οκτώβρη θα επαναπροσληφθούν οι 190 νοσηλευτές και οι 40 γιατροί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τις εντατικές.

Επίσης, το υπουργείο σκέφτεται να ανανεώσει για ένα ακόμα εξάμηνο τη θητεία των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, μέχρι να γίνουν ορισμένες προσλήψεις μονίμων. Δεν αποκλείεται επίσης και τρίτο εξάμηνο παράτασης της θητείας των ειδικευομένων με τροπολογία στη Βουλή. Παράλληλα τρέχει ο διαγωνισμός για πρόσληψη περίπου 900 νοσηλευτών και 600 γιατρών, ενώ ισχύει η δέσμευση του Αυγούστου για προκήρυξη περίπου 2.500 μόνιμων υγειονομικών μέσα στο 2016.