Κοινό μέτωπο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΙΣΑ για το χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις!

Κοινό μέτωπο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΙΣΑ για το χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις!

Η σύσταση κοινού μετώπου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΙΣΑ, ενάντια στην καταστροφική πολιτική του Υπουργείου Υγείας που οδηγεί στο λουκέτο τα εργαστήρια και τα πολυϊατρεία, παραδίδοντας την υγεία στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποφασίσθηκε στο πλαίσιο έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε, στα γραφεία του ΙΣΑ ,ο πρόεδρος Γ. Πατούλης, με τους προέδρους των Επιστημονικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών, παρουσία των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Πειραιά και Πάτρας κ.κ. Ν. Πλατανησιώτη και Α. Μαστοράκου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε επίσης ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος.

Συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα, του μέτρου του Clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις που ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον κλάδο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δημεύει πλέον το 70% των εσόδων των πολυϊατρείων και των διαγνωστικών ιατρείων απειλώντας τη βιωσιμότητά τους.

Όπως επεσήμαναν οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Ενώσεων και των Ομοσπονδιών, ο ΕΟΠΥΥ με το Clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις ζητά να επιστραφεί το 30% των εισπραχθέντων δαπανών. Συνυπολογίζοντας το Rebate που ξεπερνάει το 40% των εσόδων, απομένει ένα 30% με το οποίο τα ιατρεία, τα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια πρέπει να επιβιώσουν καλύπτοντας λειτουργικές δαπάνες, ΕΦΚΑ, φόρους κ.λ.π

Οι εργαστηριακοί γιατροί εξαναγκάζονται να εργάζονται κάτω από το όριο κόστους εκτέλεσης πολλών διαγνωστικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων. Οι παριστάμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για τη ληστρική αυτή πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην καταστροφή το διαγνωστικό κλάδο, την ώρα που παραδίδει την υγεία του ελληνικού λαού στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τόνισαν επίσης τις σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τον ασθενή που κινδυνεύει να χάσει αξιόπιστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όσο και για τους 15.000 εργαζόμενους του κλάδου που απειλούνται με ανεργία.

Αποφασίσθηκε ομόφωνα, η δημιουργία κοινού μετώπου και η κλιμάκωση των ενεργειών, το επόμενο χρονικό διάστημα, για την προάσπιση της αξιοπρέπειας και της επιστημονικής και οικονομικής επιβίωσης του κλάδου.

Share Button