Οι κολπικές πλύσεις ένοχες για καρκίνο ωοθηκών;

Οι κολπικές πλύσεις ένοχες για καρκίνο ωοθηκών;

Η υπερβολική καθαριότητα στην ευαίσθητη γυναικεία περιοχή είναι επικίνδυνη, αφού, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γυναίκες που κάνουν κολπικές πλύσεις αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο από τις υπόλοιπες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών.

Ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιοστατιστικής και της Υπολογιστικής Βιολογίας Clarice Weinberg του National Institute of Environmental Health Sciences στη Βόρεια Καρολίνα, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση «Epidemiology», παρακολούθησαν από το 2003 περισσότερες από 41.000 γυναίκες που ζουν στις ΗΠΑ και στο Πουέρτο Ρίκο, καθεμία από τις οποίες είχε μια αδελφή η οποία είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Ωστόσο καμία από τις εθελόντριες δεν έπασχε από καρκίνο του μαστού ή από καρκίνο των ωοθηκών κατά την έναρξη της έρευνας, ενώ η ηλικία τους κυμαινόταν μεταξύ 35 και 74 ετών.

Εως τον Ιούλιο του 2014 οι ερευνητές εντόπισαν 154 περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών μεταξύ των γυναικών. Διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές έκαναν πλύσεις κόλπου το έτος προτού ξεκινήσει η έρευνα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σχέση με τις υπόλοιπες. Μάλιστα η σύνδεση της ασθένειας με τις πλύσεις του κόλπου ήταν ακόμη πιο ισχυρή στις γυναίκες που δεν είχαν στην οικογένειά τους γονίδια του καρκίνου του μαστού.

«Καμία άλλη έρευνα στο παρελθόν δεν είχε εξετάσει την πιθανή σχέση ανάμεσα στις κολπικές πλύσεις και στον καρκίνο των ωοθηκών» δηλώνει η Clarice Weinberg, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια σειρά από λόγους που αφορούν την υγεία που μια γυναίκα δεν πρέπει να ακολουθεί αυτήν την πρακτική. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν λόγο για να το κάνει» τονίζει. Εξηγεί ότι ο κόλπος καθαρίζεται από μόνος του με φυσικό τρόπο και οι κολπικές πλύσεις ή η χρήση αρωματικών σπρέι και άλλων συσκευών καθαρισμού εσωτερικής χρήσης διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία της περιοχής. Επιπρόσθετα αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, καθώς καταστρέφουν τα «καλά» βακτήρια επιτρέποντας στους επικίνδυνους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν.