Κόντρα Πατούλη-Ξανθού για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Κόντρα Πατούλη-Ξανθού για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργου Πατούλη με αφορμή το περιορισμένο ενδιαφέρον για προσλήψεις στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) από τους γιατρούς.

Όπως υποστήριξε ο ΙΣΑ, για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της χώρας, με τις αιτήσεις να καλύπτουν το ένα τρίτο των θέσεων.

Μάλιστα ο  ΙΣΑ είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα, με πολύ σοβαρές αδυναμίες που το καθιστούν ανεφάρμοστο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει ότι στην Προκήρυξη: «εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 19.300 άτομα, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για υποβολή αιτήσεων από όλες τις κατηγορίες του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών».

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τον Γενάρη του 2015 ο κ. Πατούλης, προεξοφλεί την κατάρρευση του συστήματος υγείας και ζητά την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Αντίστοιχη μοίρα «προφητεύει» εσχάτως και για την παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Παρέμβαση που αμέσως μετά την θεσμική της καθιέρωση, με την ψήφιση του σχετικού νόμου 4486/2017, τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης με την έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 2.868 ατόμων, που θα στελεχώσουν τις πρώτες ΤΟΜΥ».

Κατά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό η παράταση για τις αιτήσεις για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ δόθηκε λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος.

Και καταλήγει μεταξύ άλλων κατά του Γ.Πατούλη: «Ο κ. Πατούλης και όσοι αντιστρατεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας ας μην σπεύδουν να προεξοφλούν την αποτυχία αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας ευσεβείς πόθους. Αυτή θα προχωρήσει γιατί είναι η διεθνώς αποδεκτή και κοινωνικά αναγκαία απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας και στις υγειονομικές ανισότητες».