Κορονοϊός: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα με μετάλλαξη στη χώρα μας

Κορονοϊός: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα με μετάλλαξη στη χώρα μας

Συνολικά 108 πλέον τα κρούσματα με μετάλλαξη – Ένα με την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη – Είναι ιερωμένος στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού – Ανησυχία στους ειδικούς

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα κορωνοϊού με μεταλλαγμένα στελέχη: τα συνολικά κρούσματα με βρετανική μετάλλαξη που έχουν μέχρι στιγμή εντοπιστεί είναι 173, ενώ πλέον υπάρχει- στη θεσσαλονίκη – και ένα κρούσμα της νοτιαφρικανικής μετάλλαξης, η οποία θεωρείται πιο επικίνδυνη , πράγμα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος, που είναι ιερωμένος, δεν έχει ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) – βρετανική μετάλλαξη – και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) – νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:
⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα)