Κορονοϊός: Γιατί η Αττική τρομάζει τους ειδικούς

Κορονοϊός: Γιατί η Αττική τρομάζει τους ειδικούς

Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των ειδικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, συγκεντρώνοντας και πάλι σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα που σημειώθηκαν σήμερα στην επικράτεια.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 230 νέες περιπτώσεις κοροναϊού, με το κέντρο της Αθήνας να παρουσιάζει ξανά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, με 69 διαγνώσεις.

Όσο για τις περιοχές της υπόλοιπης Αττικής, το νήμα των κρουσμάτων κόβει ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 36 κρούσματα, ακολουθεί η ανατολική Αττική με 33, τα νότια προάστια της πρωτεύουσας με 27 και ο Πειραιάς με 24.
Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε πως βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μπορεί να διαφαίνεται σιγά σιγά, όμως αυτή έρχεται με «βασανιστικά αργούς ρυθμούς».

Παράλληλα, ο ίδιος αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για λελογισμένο κίνδυνο, ενώ τόνισε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ξεκαθάρισε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα μας συντροφεύει για αρκετό καιρό.

Όπως ανέφερε με την «απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό».

Αναφορικά, δε, με την μετάλλαξη του κοροναϊού ο καθηγητής υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα, επεσήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξη κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

Στους φόβους των ειδικών ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για 50.000 – 60.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.