Κορονοϊός: Και παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να εμβολιάζονται, σύμφωνα με το CDC

Κορονοϊός: Και παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να εμβολιάζονται, σύμφωνα με το CDC

Τα παιδιά, αν και έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα νόσησης από τον COVID-19, από τους ενήλικες, μπορούν να προσβληθούν από τον κορονοϊό, καθώς και να τον μεταδώσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του οργανισμού, βασική προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο μαζικός εμβολιασμός αφού επιτρέπει στους πλήρως εμβολιασμένους σταδιακά να επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους με ασφάλεια.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια για τον ιό SARS-CoV-2 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Μάλιστα, η παρακολούθηση και καταγραφή της ασφάλειάς τους είναι η πιο ενδελεχής στην ιστορία των ΗΠΑ.
Τι προτείνουν οι επιστήμονες για τα παιδιά άνω των 12 ετών

Τα παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ενώ μπορούν με ασφάλεια να λάβουν και τα άλλα προγραμματισμένα εμβόλιά τους χωρίς το κενό 14 ημερών μεταξύ των διαφορετικών εμβολίων να είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ο παιδίατρος πρέπει να ενημερωθεί από τους γονείς για το ιατρικό ιστορικό των παιδιών αλλά και τυχόν αλλεργίες. Μετά το εμβόλιο το παιδί πρέπει να παραμείνει καθιστό για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η αναμονή (διάρκειας 15 – 30 λεπτών) υπό ιατρική παρακολούθηση, για την σπάνια περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από τον εμβολιασμό είναι, και στα παιδιά, οι ίδιες που ισχύουν και για τους ενήλικες: πόνος τοπικά, ερυθρότητα και οίδημα, ενώ στις νεαρές ηλικίες παρατηρούνται κάπως συχνότερα και κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός ή ναυτία- συμπτώματα που, αφενός μεν δεν είναι καθόλου ανησυχητικά, αφετέρου αποδράμουν λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό.