Κορονοϊός – Κοντοζαμάνης: Πόσα τεστ γίνονται  ημερησίως

Κορονοϊός – Κοντοζαμάνης: Πόσα τεστ γίνονται  ημερησίως

Ξεπερνούν τους 12.000 οι εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται ημερησίως για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την έξαρση της πανδημίας και το σχέδιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

«Διευρύναμε και διευρύνουμε τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουμε δεκαπενταπλασιάσει τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων», είπε ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Στο τέλος Φεβρουαρίου ξεκινήσαμε με οκτακόσια τεστ την ημέρα, φτάσαμε σε τεσσερισήμισι χιλιάδες διαγνωστικούς ελέγχους τον Μάιο, εξήμισι χιλιάδες ελέγχους τον Ιούνιο και σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις δώδεκα χιλιάδες ελέγχους ημερησίως. Συνολικά έχουν διενεργηθεί επτακόσιες τριάντα χιλιάδες διαγνωστικοί έλεγχοι για ανίχνευση του κορωνοϊού μέσα σε εκατόν εξήντα πέντε ημέρες.

Επιπρόσθετα, έχουμε πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων, έχουμε μειώσει το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος και έχουμε εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια αντιδραστηρίων και αναλυτών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, ο οποίος ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, τα μέτρα για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας στις υγειονομικές δομές, τις κλίνες σε ΜΕΘ, την αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

«Υπάρχει πρόβλημα σχέσης, συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου, της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και άλλων κρίσιμων κρίκων του κρατικού μηχανισμού», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στερείται σχεδίου και πολιτικής αξιοπιστίας. «Έχετε ένα πρόβλημα με τα δεδομένα. Θέλουμε να μας δώσετε ξανά τώρα στοιχεία για τα εξής: Ο αριθμός των τεστ που γίνονται, είναι το σύνολο δημόσιου και ιδιωτικού τομέα; Είναι μόνο αυτός που γίνεται από τα δημόσια εργαστήρια; Πότε θα αρχίσετε να αποζημιώνετε τα τεστ που οι πολίτες καταβάλλουν στο 100% από την τσέπη τους όταν αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά εργαστήρια;», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες το κόμμα του θα παρουσιάσει πρόταση για την αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες, ότι είμαστε μία καλοκουρδισμένη μηχανή. Δεν υπάρχουν διαφωνίες ή ρήγματα στην ομάδα που δίνει τη μάχη για τον κορωνοϊό. Ο καθένας έχει διακριτό ρόλο και όλοι μαζί δίνουμε αυτή τη μάχη και όπως την έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα θα την φέρουμε εις πέρας για ακόμα μία φορά», απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Υγείας.