Κορονοϊός: Πάνω από 35.000 ενεργά κρούσματα- Μεγάλη διασπορά στην εργασία

Κορονοϊός: Πάνω από 35.000 ενεργά κρούσματα- Μεγάλη διασπορά στην εργασία

Για ενεργά κρούσματα κορωνοιού που ξεπερνούν τις 35.000 αλλά και για μεγάλη διασπορά του ιού πλέον και σε εργασιακούς χώρους, έκανε λόγο η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε σχέση με τις προηγούμενες 15 μέρες.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των επτά ημερών ανέρχεται στο ρεκόρ των 4.621 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ και ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών τεστ έχει παραμείνει σταθερός καθ’ όλον τον μήνα Οκτώβριο περίπου στο 1,3 με 1,4 εκατομ. εργαστηριακών τεστ την εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1, 09%- 1,1 στις αρχές του μήνα, στο 1,96 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε και ο δείκτης θετικότητας των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Η επέκταση του τέταρτου επιδημικού κύματος σ’ όλη την επικράτεια είναι εμφανής.

Σημαντικά αυξητικές τάσεις σημειώνονται σε άλλες περιοχές πέραν από την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας όπως είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη αλλά και αρκετά νησιά μας.

Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τους 35 χιλιάδες ασθενείς.

Η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες 2 εβδομάδες, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του επταημέρου να φτάνει στις 300 εισαγωγές την ημέρα. Ο λόγος των εισαγωγών προς τα εξιτήρια αυξάνει στο 1,7.

Έχουμε 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται στην χώρα μας λόγω κορωνοιού. Το 70% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και τις τελευταίες 2 εβδομάδες αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που έχει ξεπεράσει πλέον τους 400.

Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοιού.

Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, φαίνεται ότι αν και υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές όπως γινόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες, σήμερα λόγω της πολύ μεγάλης διασπορά υπάρχει μετάδοση και σε εργασιακούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός πως τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και 2 μήνες δεν έχουν δει αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές.