Kορoνοϊός: Περπατήστε κάνει καλό στην ψυχική υγεία

Kορoνοϊός: Περπατήστε κάνει καλό στην ψυχική υγεία

«Ναι» στη βόλτα, «όχι» στον συνωστισμό. Αυτό είναι το μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα προς τους πολίτες, προσπαθώντας να εξηγήσει τι επιτρέπεται, τι δεν επιτρέπεται και πώς ορίζεται το «πάω μία βόλτα». «Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι σημαντικές, αλλά θα κρατάμε στη σκέψη μας ότι αυτά τα σημαντικά μέτρα πρέπει να μείνουν σημαντικά στην καθημερινότητά μας, η οποία έχει τόσο αλλάξει», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος. «Το μήνυμα ”μένουμε σπίτι” δεν αλλάζει.

Την ίδια στιγμή σχετική έρευνα έδειξε ότι το  περπάτημα αποδεικνύεται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική υγεία. Παράλληλα το τακτικό περπάτημα ακόμα και για μικρές αποστάσεις, βοηθά στη διατήρηση και βελτίωση των πνευματικών ικανοτήτων. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν τεκμηριωθεί ότι άτομα τα οποία κάνουν σωματική εξάσκηση με τακτικό περπάτημα, έχουν λιγότερο κίνδυνο να υποστούν απώλεια μνήμης λόγω αύξησης της ηλικίας.

Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα του περπατήματος για τη μνήμη, αυξάνονται με την αύξηση της απόστασης που περπατά κάποιος. Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία στους ηλικιωμένους όπου ο κίνδυνος απώλειας πνευματικών δεξιοτήτων και μνήμης είναι μεγαλύτερος. Το τακτικό περπάτημα στις ηλικίες άνω των 60 ετών, βοηθά τον εγκέφαλο να παραμείνει σε μια καλύτερη λειτουργική κατάσταση.

Άτομα τα οποία περπατούν τακτικά, όπως για παράδειγμα 1,5 έως 2 χιλιόμετρα κάθε μέρα, θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην πνευματική τους υγεία. Επίσης και άλλες δραστηριότητες όπως το τένις δύο φορές την εβδομάδα και το γκολφ μία φορά την εβδομάδα, συμβάλλουν στη διατήρηση των νοητικών δεξιοτήτων.

Είναι γνωστό ότι το περπάτημα, όπως και άλλες μορφές σωματικής εξάσκησης, έχουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των αγγειακών καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων. Οι εργαστηριακές και κλινικές έρευνες όμως δείχνουν ότι παράλληλα με τις θετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, συμβαίνουν και άλλες βιοχημικές μεταβολές στον εγκέφαλο.