Κορονοϊός: Ποια είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική – Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

Κορονοϊός: Ποια είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική – Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

 

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού και διασωληνωμένων έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί τρόπους για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων, ο οποίος προβλέπει κλιμάκωση ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί πρώτα σε τοπικό κι ύστερα σε εθνικό επίπεδο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Αττική, όπου καθημερινά εξακολουθούν να καταγράφονται περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.

Έτσι, στο προσκήνιο βρίσκονται διάφορα περιοριστικού και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, συρρίκνωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ο περιορισμός των πελατών στα τραπέζια ή ακόμη και η περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.).

«Ακούμε κι εμπιστευόμαστε τους ειδικούς κι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας αυτό που ισχύει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης: ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δυναμικό και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και πάντοτε με τις εισηγήσεις των ειδικών επί της υγείας

Χρήση μάσκας παντού;

Πάντως, στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται μέτρα που έχουν ούτως ή άλλως συζητηθεί, όπως η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική, όπως συνέβη π.χ. στο Παρίσι.

Το εν λόγω μέτρο, όμως, παρουσιάζει δυσκολία στην εφαρμογή του και γι’ αυτό φαίνεται πως εγκαταλείπονται. Όμως, πιο αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν σε οργανωμένες δομές (γηροκομεία, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κτλ.). Επίσης, εκτός της Αττικής, τα μέτρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Πέλλα).