Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν από τις νέες μεταλλάξεις τα παιδιά;

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν από τις νέες μεταλλάξεις τα παιδιά;

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει μεταλλαχθεί και τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν τους επιστήμονες (αυτές της Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας) εξαπλώνονται ταχύτατα στον πλανήτη. Τι σημαίνουν όμως για την νόσο Covid-19 στα παιδιά; Και πόσο πρέπει να ανησυχούν οι γονείς τους;

Στο θέμα αναφέρθηκε προ ημερών η Dr Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως είπε, κατ’ αρχάς ήταν αναμενόμενο να μεταλλαχθεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς προσαρμόζεται στις συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Πολλές από τις μεταλλάξεις που έχουν ανιχνευθεί δεν έχουν αντίκτυπο στην ικανότητά του να μεταδίδεται. Ούτε επηρεάζουν την σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί. Ωστόσο, «μερικές μεταλλάξεις μας ανησυχούν και πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω», είπε.

Ήδη οι επιστήμονες εξετάζουν τον τρόπο μετάδοσης και τη νόσο που προκαλούν οι μεταλλαγμένοι κορωνοϊοί. «Ευτυχώς, προς το παρόν οι μεταλλάξεις αυτές δεν φαίνεται να προκαλούν πιο σοβαρή νόσο σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα», εξήγησε η Dr Van Kerkhove. «Η κλινική εικόνα και η σοβαρότητα μοιάζουν ίδιες με εκείνες που προκαλεί ο αρχικός κορωνοϊός».

Ωστόσο η μετάλλαξη που αναγνωρίστηκε στη Βρετανία, «έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», συνέχισε. «Αυτό συμπεριλαμβάνει τα μικρά παιδιά. Στις περιοχές της Βρετανίας όπου πρωτοκυκλοφόρησε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός έτυχε τα σχολεία να είναι ανοικτά. Ο κορωνοϊός κυκλοφόρησε γρήγορα ανάμεσα στους μαθητές και τους δασκάλους».

Τα έως τώρα ευρήματα, όμως, δεν δείχνουν να στοχεύει ο κορωνοϊός αυτός ειδικά τα μικρά παιδιά. Απλώς είναι και σε αυτά περισσότερο μεταδοτικός απ’ ό,τι η μη-μεταλλαγμένη μορφή του, πρόσθεσε.

Η Dr Van Kerkhove επισήμανε ότι τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά. Επομένως, μπορεί να αλλάξουν καθώς οι επιστήμονες θα μαθαίνουν περισσότερα για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού.

Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουν τα παιδιά ασφαλής είναι η πρόληψη, πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενθαρρύνονται από τους γονείς να τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας, στο σπίτι και στο σχολείο, ώστε να αποφύγουν να μολυνθούν από τον επικίνδυνο ιό.