Κορονοϊός – Συναγερμός για έξαρση της πανδημίας μέχρι τα Χριστούγεννα

Κορονοϊός – Συναγερμός για έξαρση της πανδημίας μέχρι τα Χριστούγεννα

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και για την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών.

Ήδη, οι υγειονομικές αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών ειδικά στις νεαρές ηλικίες, πριν μπούμε στο χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις και τον κοροναϊό, αποτελέσουν ένα… εκρηκτικό «κοκτέιλ».

Χαρακτηριστικές είναι οι προβλέψεις του υπολογιστικού μοντέλου CORE, που έχει αναπτύξει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις οποίες η ανοδική τάση της πανδημίας αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, με τον αριθμό των κρουσμάτων – που σήμερα, 23 Οκτωβρίου, ανήλθαν σε 3.199 – να φθάνει στις 31 Οκτωβρίου στα 3.700.

Εξάλλου, ο επικεφαλής καθηγητής του Τμήματος, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έχει ήδη προειδοποιήσει πως, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας, θα φθάσουμε μέχρι τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Ο αριθμός τω διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό είναι καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη. «Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self tests, τα οποία έχουν μειωθεί σε περίπου 200.000-300.000, από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στη «Real News».

Όπως εξήγησε, με βάση το υπάρχον επίπεδο ανοσίας (φυσικό και επίκτητο, μέσω εμβολιασμού), έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση των self tests στα 600.000 θα συντελέσει σε μία πιο διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας τον χειμώνα.

«Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα αυτή η αύξηση του αριθμού των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φθάσει τα 3.550 κρούσματα στις 31 Οκτωβρίου και θα σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο για αρκετό καιρό, αφού στα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει αυξηθεί ελάχιστα (3.600)», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, επιμένοντας πως τα οφέλη από την αύξηση του αριθμού των self tests «θα γίνονται μεγαλύτερα, καθώς θα οδεύουμε στη χειμερινή περίοδο».

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της δυναμικής της πανδημίας, την τελευταία περίοδο, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, είναι ότι περιφέρειες που είχαν περιέλθει νωρίτερα σε αποκλιμάκωση, επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την πορεία άλλων, όμορων περιφερειακών ενοτήτων. Παράδειγμα του φαινομένου αποτελούν η Λάρισα και οι υπόλοιπες περιοχής της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα η Μαγνησία και τα Τρίκαλα.