Κορονοϊός: Συναγερμός για τις μεταλλάξεις του ιού και τη μείωση των εμβολιασμών στην ΕΕ

Κορονοϊός: Συναγερμός για τις μεταλλάξεις του ιού και τη μείωση των εμβολιασμών στην ΕΕ

Η νέα μετάλλαξη του ιού αλλά και η δυστοκία για την έγκαιρη προμήθεια του αναγκαίου αριθμού εμβολίων από τις κατασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες σήμανε νέο συναγερμό

Τα πρώτα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού έχουν εντοπιστεί ήδη και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αθήνα, την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ξεκινά γονιδιακή επιτήρηση, καθώς εξελίσσεται η διασπορά μιας νέας μετάλλαξης πλάι στην αρχική μορφή του κορωνοϊού, η οποία κατέγραψε χθες 842 νέα κρούσματα στη χώρα.

Με την πανδημία να αντεπιτίθεται μέσω της νέας μετάλλαξης του ιού, ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή» εξήγησε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην διαδικτυακή κοπή της βασιλόπιτας της Νέας Δημοκρατίας χθες και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε τυχόν επιδείνωση του ιικού φορτίου μπορεί να οδηγήσει σε αυστηροποίηση του πλαισίου οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να εξαιρούνται από τη λογική αυτή το λιανεμπόριο, τα σχολεία και οι μετακινήσεις.

Πιθανό και τρίτο lockdown

Το τρίτο κύμα της πανδημίας, για το οποίο κάνουν λόγο δημόσια όλο και περισσότεροι επιστήμονες, δεν αποκλείεται να συνοδευθεί και με τρίτο lockdown, προβληματισμό που εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι το πλέον πιθανό, εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε στον ΣΚΑϊ ο κ. Βατόπουλος, καθώς ακόμη δεν φαίνεται να έχει βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην αναθέρμανση της οικονομίας και στο υγειονομικό σκέλος. Την όλη κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η νέα μετάλλαξη του ιού, με τους επιστήμονες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την προσεχή Δευτέρα, ενδεχόμενο που -παρότι δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή των ειδικών- δεν απέρριψε από μέρους του ο κ. Βατόπουλος.