Κορονοϊός: Συναγερμός μετά τα 372 κρούσματα – Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Κορονοϊός: Συναγερμός μετά τα 372 κρούσματα – Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Το χθεσινό θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα προκάλεσε νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, καθώς ήταν η πρώτη φορά που κατεγράφησαν περισσότερα από 300 κρούσματα σε 24 ώρες.Τα μισά περίπου από αυτά βεβαίως, προέρχονται από τρεις γνωστές συρροές κρουσμάτων. Συνολικά 164 κρούσματα αφορούν το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, ένα άλλο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, ενώ αρκετά (20) αφορούν συρροές προηγούμενων ημερών.

Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό έχει φέρει έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές που αναμένεται στην σημερινή σύσκεψη να ρίξουν νέες προτάσεις για μέτρα. Ηδη, εξαιτίας των κρουσμάτων στο εργοστάσιο των Γιαννιτσών, αποφασίστηκαν τοπικά lockdown στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας, όπου προέρχονται οι εργαζόμενοι της κονσερβοποιίας, που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ηδη υπάρχουν σκέψεις για νέο περιορισμό ατόμων σε συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και στην Αττική, ενώ «παίζει» και το σενάριο της αυστηρής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Σε συνδυασμό με τις συρροές κρουσμάτων που υπάρχουν σε πολλές δομές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά και το γεγονός ότι στην Αττική συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλα νούμερα τα κρούσματα, είναι αναπόφευκτο, όπως όλα δείχνουν, να εισηγηθεί η ειδική επιτροπή νέα μέτρα. Το υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές των τεσσάρων Νομών της Μακεδονίας, ώστε να είναι σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας δρομολόγησε επιπλέον ελέγχους στην Κεντρική Μακεδονία, που, μαζί με την Αττική, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας.

Αναστολή στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά

Όπως είναι φυσικό, τα κρούσματα στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά, έφεραν έναν τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Μετά τα 119 κρούσματα που ανακοινώθηκαν (συνολικά 160 από τις προηγούμενες ημέρες) έφεραν την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτό προέρχονται από τέσσερις διαφορετικούς Νομούς και ο κίνδυνος διασποράς τα τελευταία 24ωρα, είναι πολύ μεγάλος. Η αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου θα έχει ισχύ ως το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ήδη ανακοινώθηκαν τοπικά lockdown στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας, με εντολή Χαρδαλιά. Σύμφωνα με τα μέτρα που αποφάσισε η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, τα μέτρα, που θα έχουν ισχύ από σήμερα ως την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί, είναι τα εξής:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 της επομένης.
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

34 κρούσματα σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

Συρροή κρουσμάτων ωστόσο υπήρξε και σε ένα ακόμη εργοστάσιο, αυτή τη φορά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Συνολικά 34 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί, σε μία ακόμη περίπτωση μαζικών κρουσμάτων που προκαλεί ανησυχία. Κρούσματα εντοπίστηκαν και στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί το κλείσιμο του β’ ορόφου και να ξεκινήσει διαδικασία δειγματοληψίας σήμερα από τον ΕΟΔΥ.