Κορονοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί, τι θα γίνει με τις μάσκες

Κορονοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί, τι θα γίνει με τις μάσκες

Η διαφαινόμενη ύφεση στους «σκληρούς δείκτες» δίνουν σημάδια συγκρατημένης αισιοδοξίας και οδηγούν τους ειδικούς, που συνεδριάζουν σήμερα, σε σκέψεις για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Τον τόνο τον έδωσε άλλωστε χθες Τρίτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μίλησε για «σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα», με παράλληλη συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού που θα έχει ενδημική παρουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Ειδικών και στο τραπέζι υπάρχει το ενδεχόμενο άρσης κάποιων μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή ενδέχεται να εισηγηθεί την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν μια επιστροφή στο μοντέλο που ίσχυσε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η σύσταση ήταν ότι ένα άτομο θα μπορούσε να μη φοράει μάσκα προσώπου όταν είναι σε εξωτερικό χώρο όπου δεν βρίσκονται πολλά άτομα. Αντιθέτως, σε συνθήκες συνωστισμού η χρήση της μάσκας κρίνεται επιβεβλημένη. Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα έγινε ξανά υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους παραμονές Χριστουγέννων, λόγω της εμφάνισης της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής «Ομικρον».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, υποστήριξε ότι τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας δεν θα είναι απαραίτητη στο άμεσο μέλλον. «Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας».

Την ίδια ώρα, μία νέα μελέτη από την Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA), έδειξε ότι η Όμικρον έχει 75% λιγότερες πιθανότητες από την Δέλτα να προκαλέσει βαριά νόσηση ή θάνατο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περίπου το το 56% των 1.073 ανθρώπων που υπέκυψαν τις τελευταίες πέντε εβδομάδες ήταν είτε ανεμβολίαστοι, ή είχαν λάβει μόνο πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19.