Κορονοϊός: Τι είναι η χορήγηση ορού από ασθενείς που έχουν αναρρώσει

Κορονοϊός: Τι είναι η χορήγηση ορού από ασθενείς που έχουν αναρρώσει

«Ειδική ομάδα της Επιτροπής μας ήδη εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού και τις συνθήκες που μπορεί να γίνει αυτό, από συμπολίτες μας που έχουν αναρρώσει από τη νόσο» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τη μέθοδο αυτή εξήγησε ότι «είναι μια περίπλοκη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τη βοήθεια των αιματολόγων» και «γίνεται με πλασμαφαίρεση».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «ομάδα αιματολόγων από το Νοσοκομείο Αττικόν έχει εμπλακεί στο να γράψει μία διαδικασία υπό την ηγεσία της καθηγήτριας της κ. Παππά και του κ. Παπαγεωργίου. Αυτή η διαδικασία θα συζητηθεί στην Επιτροπή, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους που είναι ιδιαίτερα βαριά, κάποιους για τους οποίους βλέπουμε ότι τα φάρμακα δεν δουλεύουν καλά, να πάρουν τα αντισώματα από αυτούς που έχουν γίνει καλά».

«Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα από προηγούμενες επιδημίες, όπως το SARS-1 και το MERS και έχει οδηγήσει σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις σε πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε ότι «είναι μία διαδικασία ανάλογη με αυτή που έχετε ακούσει για μονοκλωνικά αντισώματα που επιτίθενται στον ιό και παράγονται με διαγονιδιακές τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμα και ζώα παραγωγής γάλακτος».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «οπωσδήποτε είναι ένα τελικό μέτρο και χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή, αλλά γίνεται με ειδικά μηχανήματα που τα έχουμε στην Ελλάδα».