Κουρουμπλής: Τα φάρμακα πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία

Κουρουμπλής: Τα φάρμακα πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες η συνάντηση του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου παρουσία του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου, όπου και συζητήθηκε το θέμα των μη συναγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφυγής οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών και δημόσιας Υγείας, τα  ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες από τον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το φαρμακείο. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι εδώ και πολύ καιρό οι θέσεις μας είναι πλήρως αποσαφηνισμένες  όχι μόνο στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ αλλά και στο ζήτημα της αδειοδότησης και του ωραρίου των φαρμακείων. Επανέλαβε ότι η πρόταση για απελευθέρωση του δικτύου διανομής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ είναι απαίτηση των θεσμών, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθούν οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών σε αξιοπρεπές και αξιόπιστο επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, «Είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το πρόβλημα προέκυψε ύστερα από την απαίτηση των εταίρων. Για το λόγο αυτό η θέση μας είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ενημέρωσα αμέσως τον ΠΦΣ γιατί θέλω να υπάρχει μια καλόπιστη συνεργασία με τους φορείς. Συγκεκριμένα μίλησα με τον κ. Λουράντο, και ζήτησα τη συνδρομή του για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας που υπάρχει.  Όλα τα στοιχεία καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, διότι όπως ξέρετε η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει. Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε αυτή τη θέση, να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους  ότι δεν εξυπηρετεί αυτή η απαίτησή τους. Από εκεί και πέρα οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στηρίζουμε το φαρμακείο, θεωρούμε ότι το φαρμακείο είναι μία μονάδα που συμπληρώνει το σύστημα Υγείας,  συμβάλλει στην ασφάλεια των πολιτών διότι το πρόσωπο που μπορεί να βρει πιο άμεσα κάποιος στο χώρο της υγείας είναι ο φαρμακοποιός».

Από την πλευρά του ο Κώστας Λουράντος, Πρόεδρος ΠΦΣ, δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό και τον Γ.Γ Δημόσιας Υγείας. Η  θέση μας είναι ότι τα φάρμακα αποτελούν ουσιαστικά την επιστημοσύνη του φαρμακοποιού και πρέπει να είναι στη φυσική τους θέση που είναι το φαρμακείο».

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, «το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και ο Υπουργός  μας το επιβεβαίωσε αυτό.  Όσον αφορά τη στάση του υπουργείου την ξέρουμε. Είναι απέναντι, 100%, αυτό μου το έχει πει εδώ και ένα μήνα ο κος Π. Κουρουμπλής. Αλλά ξέρετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας αλλά και από τη συμφωνία».