Κουρουμπλής: Όχι αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Κουρουμπλής: Όχι αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα εξέφρασε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής εξαγγέλλοντας σειρά αλλαγών που στόχο έχουν την πρόσβαση όλων σε φθηνό και ποιοτικό φάρμακο.

Το υπουργείο Υγείας προωθεί την εφαρμογή ετήσιας τιμολογιακής πολιτικής, από εξάμηνη που είναι σήμερα, με διαπραγματευτικό χαρτί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για τις τιμές των φαρμάκων στην ΕΕ, σχέδιο που θα συζητηθεί με τις εταιρείες συνδεδεμένες με την παραγωγή τους στην Ελλάδα.

Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε την εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού στα καινοτόμα φάρμακα με αρχή τις θεραπείες για ηπατίτιδα C, αλλαγή του rebate από 8 που ήταν σήμερα σε rebate όγκου πωλήσεων, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των βαρών για τις εταιρείες, μέτρο που αναμένεται να αποφέρει επιπλέον όφελος στο κράτος ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας εκδίδεται νέα θετική λίστα φαρμάκων με 30-35 καινοτόμα φάρμακα, με αποκατάσταση λαθών, άρα διευκόλυνση πρόσβασης των πολιτών στα φάρμακα.

Επίσης, ο ΕΟΦ επεξεργάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τιμολογιακή πολιτική τριετίας, ωστόσο εμμένει στη θέση ότι οι εταιρείες φαρμάκου πρέπει να παράγουν και να εξάγουν τα 2-3 φάρμακα σε υψηλότερη κατανάλωση, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει προϋποθέσεις να είναι ελκυστική χώρα για επενδύσεις.

Τέλος, αλλάζει το πλαφόν συνταγογράφησης, με την έκδοση σχετικού ΦΕΚ, για καλύτερο έλεγχο των γιατρών και καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στις εξετάσεις και τις θεραπείες.