Κραυγή αγωνίας για τα κέντρα υγείας του νομού Λάρισας

Κραυγή αγωνίας για τα κέντρα υγείας του νομού Λάρισας

Κραυγή αγωνίας για το χάος που επικρατεί στα κέντρα υγείας του νομού Λάρισας απευθύνουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας πως η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου και η αποκοπή των Κέντρων Υγείας από τα Νοσοκομεία αναφοράς έχει δημιουργήσει  μη διαχειρίσιμα προβλήματα. Παράλληλα το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας καλεί την ηγεσία της 5ης ΥΠΕ να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει συρρίκνωση λειτουργίας κανενός Κέντρου Υγείας του Νομού.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η σημερινή εφιστάμενη κατάσταση των Κέντρων Υγείας του νομού είναι η παρακάτω:

  1. ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. Μόνο το Κ . Υ . Ελασσόνας καλύπτει την περιοχή ευθύνης του με ασθενοφόρο σε 24 ωρη βάση γιατί υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ. Τις υπόλοιπες περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας τις καλύπτει το ΕΚΑΒ από την πόλη της Λάρισας. Καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια – πολίτες β κατηγορίας γιατί όταν χρειαστεί δεν έχουν αξιοπρεπή προνοσοκομειακή φροντίδα & γρήγορη διακομιδή .
  2. Μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό (παιδίατροι, οδοντίατροι, κλπ) κλειστά ακτινολογικά εργαστήρια παντελής έλλειψη μαιών (ΚΥΦ), στο νοσηλευτικό προσωπικό του Κ . Υ Αγιάς δεν χορηγήθηκε κανονική άδεια & ωφελούμενα ρεπό για το έτος 2015 .
  3. Η 5η ΥΠΕ δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε 24ωρη βάση 365 ημέρες το χρόνο με πετρέλαιο θέρμανσης, με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, με αναλώσιμο υλικό απαραίτητο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με φύλαξη, με τις απαραίτητες συντηρήσεις στον πάσης φύσεως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακές εγκαταστάσεις. Οι καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά είναι τραγελαφικές.

Για παράδειγμα, στις 14/1/2016 η Διοίκηση του ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ με το   629/ 14-1-2016 έγγραφό της ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ την Διοίκηση της 5η ΥΠΕ ότι ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ την αποστολή και διανομή φιαλών οξυγόνου προς τρίτους από 1/1/2016. Ο κίνδυνος ότι σε λίγες μέρες τα κέντρα υγείας δεν θα διαθέτουν ούτε ΟΞΥΓΟΝΟ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την  ασφαλή λειτουργία τους είναι ορατός. Επίσης, έληξε η σύμβαση της εταιρείας για την αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων. Αυτά παραμένουν στα Κέντρα Υγείας και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

  1. Στην 30χρονη λειτουργία των κέντρων υγείας πρώτη φορά συμβαίνουν τα παρακάτω: το νοσηλευτικό προσωπικό δεν πληρώθηκε για το β’ εξάμηνο του 2015 τα δεδουλευμένα νυχτερινά – εξαιρέσιμα , οι γιατροί για το δ τρίμηνο τις δεδουλευμένες εφημερίες, ενώ αυτές που πληρώθηκαν καταβληθήκαν με περικοπές. Οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού – λοιπού προσωπικού που έγιναν για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών είναι απλήρωτες για όλο 2015, οι καθαρίστριές των Π. Ιατρείων απλήρωτες όλο το 2015.

«Η πάγια θέση μας είναι ότι στρατηγικός στόχος της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ. που θα έχει άξονα αναφοράς το Κ.Υ ή το πολυιατρείο σαν λειτουργική και όχι κτιριολογική έννοια, ότι  η πολιτεία πρέπει  να τηρήσει  την συνταγματική της υποχρέωση  για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας , υπηρεσίες οι οποίες οφείλουν να είναι ποιοτικές καθολικές προσβάσιμες και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Για να υλοποιηθεί  ο παραπάνω στόχος χρειάζεται  σχεδιασμός &  πολιτική βούληση. «Απαιτούμε την άμεση νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και την ψήφιση σχετικού νόμου για την οργανική και λειτουργική επανασύνδεση με τα νοσοκομεία» σημειώνουν οι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας και προσθέτουν ότι οι θέσεις του Συλλόγου εργαζομένων των ΚΥ του Νομού Λάρισας για την ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας και τη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες είναι οι παρακάτω:

1) Επαναξιολόγηση του οργανισμού λειτουργίας και στελέχωση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής ευθύνης, με ταυτόχρονη επίσης  διάρθρωση υπηρεσιών ( Ιατρική Υπηρεσία , Νοσηλευτική Υπηρεσία , Διοικητική Υπηρεσία) και να υπάρξουν κανονισμοί λειτουργίας με σαφείς αρμοδιότητες & σύσταση θέσεων ευθύνης για την κάθε υπηρεσία . Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η άναρχη Δ/κή δομή με τους επιστημονικά υπεύθυνους να ορίζονται χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία και Δ/κα υπεύθυνοι .

2) Ανάπτυξη  του ΕΚΑΒ και δημιουργία τομέων σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόζεται στο Κ .Υ. Ελασσόνας .

3) Σχεδιασμός σύγχρονων προληπτικών προγραμμάτων για την μεταφορά του κέντρου βάρους απο την νοσοκομειακή περίθαλψη στην πρόληψη κύριο συστατικό της Π.Φ.Υ. Ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας σε τόπους δουλειάς & σε ευπαθής ομάδες πληθυσμού.

4) Συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώνει της ομάδες εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων που θα πραγματοποιούν τα προληπτικά προγράμματα.

5) Οι Επισκέπτες γιατροί ειδικοτήτων να κάνουν εβδομαδιαίο τακτικό ιατρείο και όχι μηνιαίο και να συμπληρωθεί το πρόγραμμα επισκέψεων και με άλλες βασικές ειδικότητες, όπως οφθαλμίατρος ΩΡΛ κλπ γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει ουσιαστική αποσυμφόρηση των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσοκομείων και θα σταματήσει η ταλαιπωρία των  ασθενών της επαρχίας.

6) Aμεση ανάπτυξη του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας για να υπάρχει μετά νοσοκομειακή φροντίδα και υπηρεσίες αποκατάστασης από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας . Διασύνδεση και συνεργασία με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι μετά από διάλογο για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των δύο δομών.