ΛΑΜΨΗ – Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος

ΛΑΜΨΗ – Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος

Ο σύλλογος ΛΑΜΨΗ ιδρύθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη από γονείς απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από κακοήθες νόσημα και νοσηλεύτηκαν στα παιδο-ογκολογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 2 παιδο-ογκολογικά τμήματα, ένα στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης κι ένα στο ΑΧΕΠΑ που εντάσσεται στη Β΄ Παιδιατρική κλινική, ενώ αντίστοιχη κλινική στο Γ.Ν. Θ. Παπανικολάου φιλοξενεί εφήβους και παιδιά που οδηγούνται προς μεταμόσχευση του μυελού των οστών.

Το έργο της Λάμψης είναι πολυεπίπεδο. Με το θεσμικό της ρόλο κατάφερε να αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα και ελπίζει να πετύχει ακόμα περισσότερα.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 2 παιδο-ογκολογικά / αιματολογικά τμήματα στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ & ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ, όπου νοσηλεύονται καρκινοπαθή παιδιά από όλη τη Β. Ελλάδα. Η «Λάμψη», αξιοποιώντας αντίστοιχες χορηγίες, προέβει στην επέκταση και ριζική ανακατασκευή των τμημάτων, καθώς και στην ανανέωση του εξοπλισμού τους.

Επιπλέον η «Λάμψη»:

  • Παρέχει στις κλινικές δύο υπαλλήλους γραφείου μερικής απασχόλησης που φροντίζουν για την αρχειοθέτηση των ιατρικών φακέλων και των ιστορικών των παιδιών.
  • Διαθέτει ψυχολόγο, ο οποίος σε καθημερινή βάση επισκέπτεται τις κλινικές και βοηθά τους γονείς και τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες των θεραπειών τους.
  • Τοποθέτησε 2 γιατρούς πανεπιστημιακούς υποτρόφους στο παιδο-ογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ με χορηγία-χρηματοδότηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του μεγαλομετόχου της ομάδας κ. Ιβάν Σαββίδη.
  • Πήρε πρωτοβουλίες και έκανε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε η Superleague να αφιερώνει την 23η ποδοσφαιρική αγωνιστική στην παγκόσμια ημέρα καρκίνου παιδικής ηλικίας (15 Φεβρουαρίου)
  • Βοηθά οικονομικά οικογένειες που πραγματικά το χρειάζονται και στηρίζει ψυχολογικά και κοινωνικά παιδιά και γονείς ανάλογα με τις ανάγκες τους, συνεργαζόμενη με τους κατάλληλους φορείς.
  • Διοργανώνει γιορτές, συναντήσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, τόσο μέσα στα νοσοκομεία, όσο και σε άλλους χώρους της Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το κομμάτι της ψυχαγωγίας των παιδιών.
  • Διοργανώνει bazaar με τη βοήθεια των εθελοντριών του συλλόγου.
  • Συντηρεί δίκτυο δοτών αιμοπεταλίων για την αντιμετώπιση ελλείψεων ζωτικής σημασίας, πράγμα το οποίο αφορά ιδιαίτερα κοινωνικά αποκλεισμένους γονείς.
  • Γονείς του συλλόγου επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά τις μονάδες, στηρίζουν τους γονείς των οποίων τα παιδιά κάνουν θεραπείες και ενημερώνονται για τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Φροντίζοντας και μεριμνώντας λοιπόν για την όσο το δυνατόν καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή των τμημάτων και την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, τα μέλη της «Λάμψης» ελπίζουν στη δημιουργία ενός χώρου όπου θα φιλοξενούνται τα παιδιά κι οι γονείς από επαρχιακές πόλεις, στα διαστήματα που μεσολαβούν ανάμεσα στις θεραπείες, για να μην αναγκάζονται να πραγματοποιούν επικίνδυνες για την υγεία τους μετακινήσεις. Η «Λάμψη» απευθύνεται στους φίλους, τους δωρητές και τα αρωγά μέλη της για να καλύψει ό,τι είναι δυνατόν από τις άμεσες ανάγκες των δύο τμημάτων αλλά και να γίνουν γνωστά προς κάθε κατεύθυνση τα προβλήματα που δημιουργούνται.