Λαπαροσκοπική επέμβαση γαγγραινώδους χολοκυστίτιδας σε 92χρονο

Λαπαροσκοπική επέμβαση γαγγραινώδους χολοκυστίτιδας σε 92χρονο

Η λαπαροσκοπική χειρουργική δίνει λύση ακόμα και σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις που έχουν ανάγκη επέμβασης και ειδικά όταν πρόκειται για ιδιαίτερα ηλικιωμένο άτομο, με επιβαρυμένη υγεία και με ερωτηματικά για την εξέλιξη της όλης επεμβατικής διαδικασίας.

Αυτό δεν επηρέασε τον Χειρουργό-Λαπαροσκόπο Γιώργο Σάμπαλη, Διευθυντή Χειρουργό της Ευρωκλινικής Αθηνών  και την ομάδα του να πραγματοποιήσει με εξαιρετική επιτυχία λαπαροσκοπική επέμβαση γαγγραινώδους χολοκυστίτιδας σε 92χρονο ασθενή, η οποία λόγω του ότι εγκυμονούσε σοβαρό  κίνδυνο για την υγεία του, απαιτούσε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

«Ο ασθενής, παρά την μεγάλη ηλικία του και τη συνολική επιβάρυνση που παρουσίαζε, υποβλήθηκε σε επείγουσα χολοκυστεκτομή λαπαροσκοπικά με πλήρη καθαρισμό του ήπατος από νεκρώματα και πύον και εμφάνισε εξαιρετική μετεγχειριτική εξέλιξη, με αποτέλεσμα, την αμέσως επόμενη της επέμβασης ημέρα, να είναι απύρετος και περιπατητικός», υπογραμμίζει ο κ. Σάμπαλης.

«Ο ασθενής», επισημαίνει, «πάσχων απο υποτροπιάζουσες χολαγγειίτιδες, είχε αντιμετωπισθεί με επιτυχία προ 20ημέρου με ERCP (ενδοσκοπική παλίνδρομο χολαγγειοπαγκρεατογραφία) με  τοποθετηση stent στον χοληδόχο πόρο και αφαίρεσης πολλαπλής λιθίασης, από τον επεμβατικό Ενδοσκόπο-Γαστρεντερολόγο κ. Γεράσιμο Στεφανίδη. Ξαφνικά όμως, παρουσίασε πυρετό με ρίγος και έντονο πόνο δεξιού υποχονδρίου, οπότε και διαπιστώθηκε η βαρειά χολοκυστίτιδα με γαγγραινώδες υπόβαθρο, γεγονός που απαιτούσε επείγουσα επέμβαση».