Λινού: Διπλή μάσκα για όλους παντού

Λινού: Διπλή μάσκα για όλους παντού

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υποστήριξε ότι η χρήση διπλής μάσκας είναι αναγκαία καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ιδιαίτερα επιθετικό και πρέπει να προστατευτούμε. Παράλληλα τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να φοράμε μάσκες παντού.

Στη συνέχεια η κ. Λινού σχολίασε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Βασίλη Κικίλια. Τόνισε ότι ήταν αναγκαία, αλλά υποστήριξε ότι χρειάζονται πολλές διευκρινήσεις και χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα.

«Άκουσα ότι σε ορισμένες δραστηριότητες οι εργοδότες εάν δεχτούν μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% κάλυψη. Αυτό οδηγεί σε συνωστισμό ατόμων που δεν κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο ή να μπουν στην εντατική, αλλά κινδυνεύουν να την μεταδώσουν και να την μεταφέρουν στο σπίτι τους ή στα μέσα μεταφοράς», ήταν τα λόγια της στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να λέμε ότι τα μέτρα είναι για τους ανεμβολίαστους, αλλά να μιλάμε για προνόμια εμβολιασμένων. Η κ. Λινού πιστεύει ότι ακόμα και ο τρόπος που παρουσιάζονται τα πράγματα παίζουν τον ρόλο τους στο να πειστεί κάποιος να εμβολιαστεί.
Τα δεδομένα αλλάζουν με την μετάλλαξη «Δέλτα»

Η Αθηνά Λινού τόνισε ότι με την έλευση της μετάλλαξης «Δέλτα» αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για την πανδημία. Υποστήριξε επίσης ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.

Παράλληλα η καθηγήτρια ανέφερε ότι αν είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών, η διασπορά στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας θα ήταν μικρότερη.

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε όλοι», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μεταξύ της 15ης-16ης θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τους εμβολιασμούς. «Θα πρέπει να το βελτιώσουμε».
Ανεβμολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα

Στην εκπομπή μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Εργαζομένων του ΕΚΑΒ κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων εργαζομένων. Συγκεκριμένα από τους 592 οι 170 δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι πολύ σοβαρό για το ΕΚΑΒ και θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Αυτό που εγώ έχω καταλάβει η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμβολίαστων συνδέλφων μας είναι ο φόβος. Ίσως ο φόβος για τις παρενέργειες. Ζητάμε μία παράταση για την αναστολή αυτών των συναδέλφων και να ανοίξει ο διάλογος, ώστε να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι και να προχωρήσουμε» τόνισε.

Από την πλευρά της η κ. Λινού τοποθετήθηκε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον επικοινωνιακό χαρακτήρα του μέτρου.

«Ο ΠΟΥ έχει εκδόσει εγχειρίδιο για τους γιατρούς, για το πως να πείσουν τον πληθυσμό. Δεν το αξιοποιήσαμε», υπογράμμισε. «Ο ΕΟΔΥ δεν οργάνωσε μελέτες επικοινωνίας σωστές, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Η πολιτεία ζητάει από τους ανεμβολίαστους ένα ή δύο rapid test και τα στέλνει να γίνουν σε ιδιωτικά κέντρα. Στα ιδιωτικά κέντρα δεν υπάρχει ο όρος της αναστολής εργασίας, οπότε όποιος παραλαμβάνει το δείγμα μπορεί να είναι ανεμβολίαστος».<