Λύση στο πρόβλημα της έλλειψης γιατρού στην Τήλο 

Λύση στο πρόβλημα της έλλειψης γιατρού στην Τήλο 

Υπηρεσία ανέλαβε από το βράδυ της Παρασκευής γενικός γιατρός- συντονιστής Δ/ντής στο Ιατρείο της Τήλου, ο οποίος μετακινήθηκε από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Πολυϊατρείο από τον Έμπωνα της Ρόδου. Μετά την παραίτηση του δημοτικού Συμβουλίου και το θόρυβο που προκλήθηκε για την έλλειψη γιατρού στο νησί το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην παραπάνω ενέργεια, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Π.Ε.) με τους «Γιατρούς του Κόσμου» με την οποία θα τοποθετηθεί στο Ιατρείο της Τήλου γενικός ιατρός με τριετή θητεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, εξετάζει επίσης, τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει άμεσα και οριστικά  το πρόβλημα στελέχωσης του Ιατρείου της Τήλου με μόνιμο γιατρό.

Νωρίτερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με ανακοινωσή του είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη την  κατάσταση, η οποία « όχι μόνο απειλεί την υγεία και τη ζωή των κατοίκων των νησιωτικών μας περιοχών αλλά και εκθέτει τη χώρα μας, εν όψει της τουριστικής περιόδου».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στα περισσότερα νησιά  οι δομές της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης όπου υπάρχουν, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης αφού λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υλικά. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει,  το υγειονομικό πρόβλημα, σε ορισμένα νησιά έχει γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της εισροής μεταναστών. «Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια, έχουν τεράστια ευθύνη, για αυτή την κατάσταση,καθώς συστηματικά αδιαφόρησαν για την υγειονομική θωράκιση των νησιωτικών και ακριτικών μας περιοχών», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση υγειονομική θωράκιση των νησιών και των ακριτικών περιοχών τους χώρας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ άλλων προτείνει:Την άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών. Την παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας. Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί. Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.