Λύσεις σε κίνδυνο υπερφαγίας!

Λύσεις σε κίνδυνο υπερφαγίας!

Προτάσεις και σχέδια δράσης σε σενάρια όπως π.χ. «Γυρίζετε σπίτι/ σκέφτεστε/ νιώθετε κάτι και θέλετε να φάτε σε υπερβολική ποσότητα. Πως μπορείτε να το αποφύγετε να το αλλάξετε ή να το περιορίσετε;»

Βαθμολογήστε την πείνα σας. Αν στην κλίμακα της πείνας (1 έως 10) βρίσκεστε π.χ. στο 2, τότε μπορείτε να περιμένετε λίγο π.χ. 10 λεπτά.

Ασχοληθείτε με κάτι άλλο… τηλεφωνήστε στις φίλες σας / πιείτε ένα καφέ/ κάνετε δουλειές στο σπίτι / αποσπάστε την προσοχή σας.

Συνειδητοποιήστε τι είδους πείνα είναι βιολογική ή συναισθηματική;

Αν είναι βιολογική ικανοποιήστε την.

Αν είναι συναισθηματική, ανάγκη/ επιθυμία για ικανοποίηση, αναρωτηθείτε πως μπορείτε να ικανοποιήσετε αλλιώς τον εαυτό σας; Για παράδειγμα: Με ένα χαλαρωτικό μπάνιο – αφρόλουτρο ή με το να φτιάξετε τα μαλλιά/ τα νύχια σας.

Βάλτε φρασούλες στο ψυγείο σας που να σας ρωτούν «μήπως έχεις χορτάσει;»

Εντοπίστε ποια είναι τα τρόφιμα «πειρασμός» και κάντε τα άβολα, απομακρύνετε τα από το οπτικό σας πεδίο (είναι πιο πιθανό να λυγίσετε μπροστά σε κάτι που βλέπετε συνέχεια).

Αποφασίστε πως ακόμα και αν φάτε κάτι παραπάνω θα το κάνετε μόνο σε καθαρό πιάτο και μόνο στην κουζίνα (απορρίπτονται το δωμάτιο, η τηλεόραση, το βάζο, η μεγάλη συσκευασία κτλ).

Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc