“Μάχη” για το clawback και τις προμήθειες στο ΕΣΥ μεταξύ υπ. υγείας και θεσμών

“Μάχη” για το clawback και τις προμήθειες στο ΕΣΥ μεταξύ υπ. υγείας και θεσμών

Σε “πεδίο μάχης” φαίνεται ότι μετατράπηκε η συνάντηση των θεσμών με τον αν.υπουργό υγείας Π.Πολάκη και Διοίκησης ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ανείσπρακτο clawback αλλά και οι προμήθειες των νοσοκομείων μονοπώλησαν τη συζήτηση.

Στο στόχαστρο αναφέρουν οι ίδιες πηγές βρέθηκε ο αναπλ. υπουργός Παύλος Πολάκης καθώς οι θεσμοί είχαν ζητήσει να ενημερώνονται σε τριμηνιαία βάση με εκθέσεις για το πώς κατανέμεται η χρηματοδότηση που λαμβάνουν από τον Προϋπολογισμό, ποια είναι η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τι προμήθειες γίνονται για αν δημιουργούνται νέες υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές αποδοκίμασαν την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το ανείσπρακτο clawback. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσό που θα πρέπει να εισπραχθεί αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ ενώ ο  Παύλος Πολάκης είχε καταστήσει σαφές πως η είσπραξη του θα γίνει τμηματικά και ανά μήνα ώστε να μην οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία οι επιχειρήσεις.

Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης τέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το θέμα ζήτημα της απουσίας ενός συστήματος αξιολόγησης της τεχνολογίας (ΗTA), για την ανάπτυξη του οποίου σε συνεργασία ή με τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Υγείας .

Άλλα θέματα για τα οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να ενημερωθούν ήταν η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη συμβασιοποίηση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ και οι δαπάνες του Οργανισμού, με έμφαση στην πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.