Μαγιορκίνης: «Οι διαγνώσεις στη Θεσσαλονίκη είναι 4 φορές περισσότερες από την Αττική»

Μαγιορκίνης: «Οι διαγνώσεις στη Θεσσαλονίκη είναι 4 φορές περισσότερες από την Αττική»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση τόνισε πως εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη με αριθμούς που ο πλανήτης δεν είχε δει αντίστοιχους ούτε την περασμένη άνοιξη.

«Η μία χώρα μετά την άλλη παρουσιάζει εκθετική αύξηση στα κρούσματα. Βρετανία και Βέλγιο προχώρησαν σε lockdown. Σε παρόμοιες δράσεις κινούνται και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς η δυναμική του δεύτερου κύματος δεν ανακόπτεται», ανέφερε.

Οσον αφορά στα εσωτερικά δεδομένα, τόνισε: «Μεγαλύτερη επιβάρυνση παρατηρείται στα βόρεια. Η αύξηση των τελευταίων ημερών ανέρχεται σε 30% στην Αττική, ενώ εκρηκτική είναι η αύξηση στη Θεσσαλονίκη, που παρατηρούνται τέσσερις φορές περισσότερες διαγνώσεις από την Αττική».
Μαγιορκίνης: «Η ηλικιακής ομάδα 19-39 έχει την μεγαλύτερη επίπτωση»

Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέλυσε τα ηλικιακά δεδομένα των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Την μεγαλύτερη επίπτωση έχει η ηλικιακή ομάδα 19-39, με 350 θετικές διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 διατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων των 65 και άνω καθώς έφτασαν στις 100 στο 1 εκατομμύριο πληθυσμού».

Τέλος, τόνισε πως η μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας αναφορικά με τους διασωληνωμένους παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επίστησε στην προσοχή σχετικά με την μετάδοση σε κλειστούς χώρους. «Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων εμπίπτει με την κατανάλωση φαγητού ή ποτού από ανοικτό σε κλειστό χώρο, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη τη νύκτα όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Η πιθανότητα μετάδοσης είναι 10% μεγαλύτερη σε εσωτερικό χώρο σε περίπτωση που δεν γίνεται χρήση μάσκας. Μόνο με διαρκή επαγρύπνηση θα κρατήσουμε σταθερό το σύστημα Υγείας. Τώρα πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό και να κρατάμε αποστάσεις»