Μάστιγα οι νοσοκομειακές λοιμώξεις!

Μάστιγα οι νοσοκομειακές λοιμώξεις!

Σε μια από τις σημαντικότερες κρίσεις δημόσιας υγείας των αναπτυγμένων χωρών συνεχίζουν να αναδεικνύονται στις μέρες μας οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, καθώς συνεπάγονται αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας των ασθενών, μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία και, κατά συνέπεια, σημαντική οικονομική επιβάρυνση κάθε υγειονομικού Συστήματος!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), οι θάνατοι που σχετίζονται με λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια ανέρχονται στις 25.000 και >23.000 ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Η.Π.Α.) αντίστοιχα, ενώ σε λιγότερο προηγμένα υγειονομικά συστήματα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στη χώρα μας το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής και των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι αρκετά οξυμένο, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη κατάταξη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επιδημία ιλαράς. Εχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα κρούσματα, ενώ κατά την περίοδο 2016-2017 σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) καταγράφηκαν περισσότερα από 19.000 περιστατικά και 45 θάνατοι. Ανάμεσα στα δηλωθέντα κρούσματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας, νεαρής κυρίως ηλικίας.

Η επανεμφάνιση σήμερα ενός νοσήματος συχνότατου παλαιότερα και με ελάχιστα κρούσματα στη συνέχεια, απηχεί, ενδεχομένως, εάν όχι με βεβαιότητα, την εξάπλωση αντιεμβολιαστικού κλίματος και καθιστά επιτακτικής σημασίας την επαγρύπνηση κράτους και επαγγελματιών υγείας για επανάκαμψη και άλλων νοσημάτων αποτρέψιμων με εμβολιασμό, όπως ο κοκκύτης ή η διφθερίτιδα.

Ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων, συνεπώς, καθίσταται, κάθε χρονιά, ακόμα πιο επιτακτικός, καθώς, αφενός, τα υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής, αφετέρου, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, αλλά και η διάχυση της σχετικής πληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου, φέρνουν τον Επαγγελματία Υγείας ενώπιον της ανάγκης να ελέγξει τον χείμαρρο αυτόν, ενόσω αυξάνονται οι απαιτήσεις και ελαττώνονται τα προς τούτο μέσα, ακόμα και τα απολύτως αναγκαία, η δε υποστελέχωση δοκιμάζει τις σωματικές και ψυχικές αντοχές του.

Στον περίγυρο αυτόν, όπου τόσο οι συνθήκες, όσο και οι απαιτήσεις και προκλήσεις γίνονται κάθε μέρα, κάθε μήνα και κάθε χρόνο πιο πιεστικές, η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (Ε.Ε.Ε.Λ.), ο μόνος επιστημονικός φορέας που αποκλειστικό αντικείμενο έχει το πεδίο της πρόληψης και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας, με ακλόνητη πίστη ότι τα πλέον βασικά όπλα είναι, παράλληλα με τη βούληση, η ορθή, σύγχρονη γνώση και η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση, πραγματοποιεί το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, με τίτλο «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον», στη 1 – 3 Νοεμβρίου 2017, στην Αθήνα.

Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων» κ. Θεόδωρος Πέππας, η Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κ. Όλγα Δαληγγάρου – Βιλαέτη, η Γενική Γραμματέας Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Νοσηλεύτρια Ελέγχου Λοιμώξεων, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ» κ. Αγγελική Καραΐσκου και ο Ταμίας Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Επισκέπτης Υγείας, Νοσηλευτής Ελέγχου Λοιμώξεων, Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» κ. Αριστοτέλης Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την επιστημονική στήριξη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)