Μαζική καταστροφή η διαχείριση της δημόσιας υγείας

Μαζική καταστροφή η διαχείριση της δημόσιας υγείας

Σχετικά με την διαχείριση της δημόσιας υγείας, είναι εμφανές από τον αριθμό των κρουσμάτων της γρίπης ότι η κατάσταση έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να προστατεύσει για άλλη μια φορά τους πολίτες. «Τα Νοσοκομεία προμηθεύτηκαν εμβόλια της γρίπης για το προσωπικό που φθάνουν στο 25% του αριθμού που υπηρετεί. Τα εμβόλια που διέθεσαν στη Δημόσια Υγεία είναι 20.000. Το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί είναι 90.000» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν δίνατε να μην είναι πλήρως εμβολιασμένοι όλοι οι εργαζόμενοι νοσοκομείων.

Το κόστος του εμβολίου σε σχέση με το κόστος του να νοσήσει και να απουσιάσει ένας εργαζόμενος είναι τεράστιο. Οι οδηγίες του υπουργείου υγείας που δόθηκαν στην αρχή του χειμώνα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης ήταν “μόνο οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιάζονται”, αυτό δεν αντανακλά βέβαια καμία πραγματικότητα βασισμένη στην επιστημονική πρακτική προσέγγιση για την αποφυγή επιδημιολογίας στον πληθυσμό, αλλά άλλη μια οικονομική περικοπή σε βάρος των πολιτών. Εν δυνάμει όλοι μπορούν να κινδυνεύουν αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να κολλήσει συνδυαστικά μαζί με την γρίπη και κάποιο άλλο μικρόβιο κάνοντας την αντιμετώπιση της κατάστασης της υγείας του πολύ βεβαρυμένη και το κόστος νοσηλείας πολύ μεγαλύτερο. Η ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην υγεία δεν επιτρέπει τέτοια λάθη τα οποία πολύ εύκολα μπορούν να αποτραπούν.

Η πρόληψη σώζει ζωές και προστατεύει πραγματικά τους πολίτες. Το εμβόλιο της γρίπης είναι νέο κάθε χρόνο και εξίσου απαραίτητο. Για να είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός ως μέσο πρόληψης πρέπει να εμβολιάζονται όλοι ανεξαιρέτως. Το αντι-εμβολιαστικό κίνημα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση πιο αυστηρά, καθώς θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών με τις ψευδή και παραπλανητικές οδηγίες του. Όμως φαίνεται ότι το να μην εμβολιάζονται όλοι είναι οικονομικότερο για τον κύριο Πολάκη που δεν έχω δει να κάνει κάτι ουσιαστικό για την αντιμετώπιση των αντιεμβολιαστών.  Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης είναι ο πραγματικός υπαίτιος για αυτούς τους θανάτους από επιπλοκές της γρίπης και γενικά την ταλαιπωρία των πολιτών. Το κόστος για την ελληνική οικονομία είναι τεράστιο και το πληρώνουμε όλοι. Στο μάτι εξαπλώθηκε μια φωτιά που πήρε μαζί της 100 άτομα. Τώρα η “φωτιά” της γρίπης με 118 θύματα μέχρι σήμερα εξαπλώνεται σε όλη την χώρα, πόσα θύματα θα πάρει μέχρι να περάσει?


Αθηνά Εσκίογλου, Ιατροδικαστικός Ανθρωπολόγος

Share Button