Μεγάλη η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19

Μεγάλη η ταλαιπωρία για τους ρευματοπαθείς που αναγκάζονται να κάνουν τεστ Covid-19

Αγανακτισμένοι είναι οι ρευματοπαθείς της χώρας καθώς αναγκάζονται είτε να πληρώσουν έως και 120 ευρώ από την τσέπη τους ή να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας δημόσια δομή για να υποβληθούν σε τεστ Covid-19 πριν από προγραμματισμένες θεραπείες τους. Στο News4Health μίλησε η πρόεδρος της ΡευΜΑζήν, Κ. Κουτσογιάννη.

Ταλαιπωρία περιμένει τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα οι οποίοι απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες τους θεραπείες.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων, Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, ως προϋπόθεση για τη διενέργεια των θεραπειών τίθεται από τις διευθύνσεις των Κλινικών η πραγματοποίηση του test για τον Covid-19, με τους ασθενείς να υποχρεώνονται να καταβάλουν αμέσως το κόστος που φτάνει τα 120 ευρώ.

Την Τρίτη 12/5 το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλο με οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία και τον προγραμματισμό των τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρειών των δημοσίων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών.

Βάσει της εγκυκλίου στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνση τους, σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου τομέα.

«Δεν είναι εύκολο να πάει ο ασθενής, που έχει προγραμματισμένη θεραπεία να επιδοθεί σε μια αναζήτηση δημόσιας δομής για να κάνει το τεστ, όπου θα δεχθούν μάλιστα να του κάνουν το τεστ», τονίζει στο News4Health η πρόεδρος της ΡευΜΑζήν, Κ. Κουτσογιάννη.

Όπως εξηγεί στην ιδιωτική κλινική πηγαίνουν οι ασθενείς είτε για να αποφύγει τυχόν ταλαιπωρία ή γιατί είναι μακριά μια δημόσια δομή είτε γιατί εκεί βρίσκεται ο γιατρός του. Συχνά πρόκειται για ανθρώπους και με προβλήματα κινητικότητας, στην πλειονότητα τους ανοσοκατεσταλμένοι με συνοσηρότητες.

Εν τω μεταξύ, οι θεραπείες αυτές είναι ανάγκη να χορηγηθούν το συντομότερο δυνατόν καθώς ήδη αρκετοί ρευματοπαθείς τις έχουν στερηθεί 3 μήνες τώρα!

Ειδικά οι ρευματοπαθείς, ως χρόνιοι ασθενείς, έχουν μεγάλη ανάγκη τη θεραπεία τους και η παραμονή χωρίς θεραπείας για αρκετό καιρό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία τους.

Κάποιοι φοβούνταν να πλησιάσουν νοσοκομεία και κλινικές εν μέσω πανδημίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι δομές ή δεν πραγματοποιούσαν εγχύσεις για λόγους ασφαλείας, μας εξηγεί η κ. Κουτσογιάννη.

Η ΡευΜΑζήν με αντίστοιχη επιστολή της επαναφέρει το κρίσιμο ζήτημα της υποχρεωτικής καταβολής των 120 ευρώ από τους ίδιους τους ασθενείς σε συνέχεια της από 8 Μαΐου επιστολής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς το Υπουργείο Υγείας και άλλους σχετικούς φορείς.