Μέσω ΗΔΙΚΑ ειδοποιούνται πλέον όσοι πρέπει να εξεταστούν για ηπατίτιδα C

Μέσω ΗΔΙΚΑ ειδοποιούνται πλέον όσοι πρέπει να εξεταστούν για ηπατίτιδα C

Για ηπατίτιδα C πρέπει να εξεταστούν όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980.

Πλέον οι ιατροί, μόλις καταχωρούν την επίσκεψη κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση η οποία τους ενημερώνει ότι πρέπει να γίνει έλεγχος για αντίσωμα ηπατίτιδας C.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» εκφράζει ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζοντας πως είναι ένα σηματνικό βήμα για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα.

Σήμερα, 8 στους 10 ασθενείς ζουν με ηπατίτδα C, χωρίς να το ξέρουν. Ωστόσο, στόχος είναι η εκρίζωση της ασθένειας μέχρι το 2030.

Ηπατίτιδα C

Ο ιός της ηπατίτιδας C, που απομονώθηκε το 1989, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες χρόνιας ηπατοπάθειας, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Περίπου 170 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C και 3 με 4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται ετησίως. Στην Ελλάδα
υπολογίζεται ότι περίπου το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια ηπατίτιδα C.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως εάν έρθετε σε επαφή με μολυσμένο αίμα. Δεν μεταδίδεται από νερό ή τροφές, σκεύη φαγητού, τουαλέτες, κοινωνικές επαφές (χειραψία, αγκαλιά, φιλί, βήχας, φτέρνισμα). Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας C δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει για τις ηπατίτιδες Α και Β.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο

Υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς εκείνη την περίοδο δεν γίνονταν επαρκείς έλεγχοι.

Επιπλέον, περισσότερο κινδυνεύουν:

οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών
όσοι έκαναν μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του πριν από το 1992
οι αιμοκαθαιρόμενοι
οι επαγγελματίες υγείας
Share Button