Μέσω… της όσφρησης εντοπίζουν το Αλτσχάιμερ

Μέσω… της όσφρησης εντοπίζουν το Αλτσχάιμερ

Μια ανώδυνη εξέταση που εντοπίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω… της όσφρησης ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η μέθοδος Neuroflux των ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης μπορεί να διαγνώσει την άνοια πριν παρουσιαστούν τα πρώτα σημάδια απώλειας μνήμης στον ασθενή και αποφεύγοντας την επώδυνη διαδικασία της βιοψίας. Το κλειδί είναι στην όσφρηση, η οποία αρχίζει να αποδυναμώνεται σε πολλές νευρολογικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, το σύνδρομο Ντάουν και το Πάρκινσον.

«Πολλές έρευνες με εξετάσεις της όσφρησης έχουν δημοσιευθεί, όμως δεν είναι ολοκληρωμένες και μπορεί να μη λειτουργήσουν σωστά, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έχει φλεγμονή στη ρινική κοιλότητα λόγω συναχιού» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζέικομπ Χούκερ, εξηγώντας: «Κοιτάζοντας πιο άμεσα τους οσφρητικούς αισθητήριους νευρώνες μεταξύ της μύτης και του εγκεφάλου, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για την υγεία των κυττάρων που ευθύνονται για την όσφρηση και να τα επεκτείνουμε και για τον εγκέφαλο».

Ετσι, μπορεί να γίνει πιο έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της εκφυλιστικής νόσου, με τους ερευνητές να επιθυμούν να επεκτείνουν την έρευνά τους και σε όλες τις παθήσεις απώλειας μνήμης. Η σύνδεση ανάμεσα στην αίσθηση της όσφρησης και στον εγκέφαλο εξηγεί και γιατί οι ανθρώπινες αναμνήσεις σχετίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με τις μυρωδιές παρά με τις εικόνες.