Μετά lockdown εποχή: Σεξουαλική απελευθέρωση, ασυδοσία και άγχος

Μετά lockdown εποχή: Σεξουαλική απελευθέρωση, ασυδοσία και άγχος

Η υπόθεση με τον κορονοϊό και την πανδημία και τα συνεχή lockdown σε περίπου δυο μήνες κλείνει ένα χρόνο. Κι όσοι έχουν διαπιστώσει ότι νοιώθουν σαν να μην υπήρχε ζωή πριν από την Covid-19, σύντομα θα ανοίξουν την πόρτα στην άγια καθημερινότητά τους. Πόσο ίδιοι θα είναι όμως;

Κάποτε, παλιά, ένας φίλος που υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του παραδέχτηκε με δυσφορία και άγχος: «Νομίζω ότι γεννήθηκα στρατιώτης, ότι έχω διανύσει όλη τη ζωή μου ως στρατιώτης και θα πεθάνω στρατιώτης»… Η συνήθεια σε κάνει να ταυτίζεσαι με το προσωρινό και να το θεωρείς απόλυτη μονιμότητα. Ο φίλος έκλεισε την αναφορά του στη θητεία, περιγράφοντας τα μελλοντικά του σχέδια: «Μόλις βγώ, θα, θα, θα…». Κι οι έγκλειστοι για κάποιους λόγους υπόσχονται στον εαυτό του «θα…», αλλά συνήθως επιστρέφουν σχεδόν άμεσα στην προ εγκλεισμού καθημερινότητα και τα «θα» μένουν ατήρητες υποσχέσεις στα δυσπρόσιτα ράφια της μνήμης.

Η υπόθεση με τον κορονοϊό και την πανδημία και τα συνεχή lockdown και τους θανάτους και τον τρόμο σε περίπου δυο μήνες κλείνει ένα χρόνο. Κι όσοι έχουν διαπιστώσει, ότι νοιώθουν σαν να μην υπήρχε ζωή πριν από τον κορονοϊό, σύντομα (σε έναν, δυο, τρεις, άντε τέσσερις μήνες) θα ανοίξουν την πόρτα στην άγια καθημερινότητά τους. Πόσο ίδιοι θα είναι όμως; Τι υποστηρίζουν ψυχολόγοι και γιατροί ψυχικής υγείας για τη ζωή μετά τους εγκλεισμούς;
Σεξουαλική επανάσταση ξανά!

Ο dr. Nicholas Christakis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Υέιλ στις ΗΠΑ, προβλέπει ότι μόλις αρθεί το lockdown, θα είναι επικρατήσει περίοδος κυρίως «σεξουαλικής ακολασίας» αφού οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να βγουν έξω ξανά, να πιούν και να φλερτάρουν δίχως αναστολές. Η εφημερίδα «Daily Star» ανέφερε ότι η πρόβλεψή του επιστήμονα καταγράφεται στο νέο του βιβλίο, «Apollo’s Arrow: The Deep and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live» (Ο βαθύς και διαρκής αντίκτυπος του κορονοϊού, στον τρόπο που ζούμε) και προβλέπει ότι μια κατά κάποιον τρόπο επανάσταση θα κορυφωθεί το 2024.

Ο επιδημιολόγος Christakis υποστηρίζει ότι η κοινωνία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει το χαμένο χρόνο, μόλις νοιώσει ασφαλής. Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας δήλωσε στην εφημερίδα «The Guardian»: «Κατά τη διάρκεια των επιδημιών, αυξάνεται η θρησκευτικότητα, οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο απρόβλεπτοι, αποταμιεύουν χρήματα, αποφεύγουν την έκθεση στον κίνδυνο και τα όλα αυτά τα παρατηρούμε τώρα, όπως έχουν καταγραφεί για εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών».

Ο dr. Nicholas Christakis είπε πως ό,τι βιώνουμε αυτή την εποχή δεν είναι κάτι νέο για τον άνθρωπο: «Μια ανάλογη εποχή σεξουαλικής επανάστασης ακολούθησε την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης του 1918, η οποία οδήγησε στην «έκρηξη» της δεκαετίας του ‘20 και στην σεξουαλική απελευθέρωση. Ο Christakis δήλωσε επίσης, ότι δεν αποτελεί έκπληξη πως η ασθένεια φρέναρε την οικονομία, επισημαίνοντας ότι είναι λάθος για τους πολίτες να κατηγορούν τις κυβερνήσεις τους για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής είναι που κάνουν την οικονομία να επιβραδύνεται· αυτό είναι λάθος. Είναι ο ιός που κάνει την οικονομία να βαδίζει αργά. Οι οικονομίες κατέρρεαν ακόμη και στην αρχαιότητα όταν ενέσκηπταν λοιμοί, ακόμα και όταν δεν υπήρχε κυβέρνηση να επιβάλλει! «Κλείστε τα σχολεία και κλείστε τα εστιατόρια». Πρόσθεσε δε, ότι η τρέχουσα πανδημία έχει καταπολεμηθεί καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη, που έχει εμφανιστεί στο παρελθόν.

Οι άλλες «παρενέργειες»

Κι αν οι απόψεις του Dr Christakis αφορούν τη σεξουαλικότητα και την «επανάσταση» που θα ακολουθήσει μετά τους περιορισμούς και τον φόβο της πανδημίας, τι γίνεται με άλλες συμπεριφορές του ανθρώπου που θα εκδηλωθούν άμεσα μετά την «απελευθέρωση»; Ο Steven Taylor, συγγραφέας του βιβλίου «Ψυχολογία της Πανδημίας», και καθηγητής ψυχιατρικής στο University of British Columbia, υποστηρίζει ότι «για μια ατυχή μειονότητα ανθρώπων, από 10 έως 15%, η ζωή δεν θα επιστρέψει στο φυσιολογικό».

Το Australia’s Black Dog Institute, ένας κορυφαίος ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός ψυχικής υγείας, έχει επίσης εγείρει ανησυχίες για «μια σημαντική μειονότητα που θα επηρεαστεί από μακροχρόνιο άγχος». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια ομάδα κορυφαίων ειδικών στη δημόσια υγεία προειδοποίησε πρόσφατα στο British Medical Journal ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική υγεία είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ περισσότερο από τον αντίκτυπο στη σωματική υγεία».

Ένας λόγος για τον οποίο οι ψυχολόγοι ανησυχούν για τον πιθανό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του Covid-19 είναι οι υπάρχουσες γνώσεις από προηγούμενες πανδημίες και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το ξέσπασμα SARS το 2003 συσχετίστηκε με αύξηση κατά 30% των αυτοκτονιών σε άτομα άνω των 65 ετών. Στρατηγικές όπως η καραντίνα, που είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση της ιογενούς εξάπλωσης, μπορεί να έχουν αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο, όπως η πρόκληση συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες, η κατάθλιψης και αϋπνίας. Η απώλεια θέσεων εργασίας και οι οικονομικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης έχουν συσχετιστεί με μια μακροχρόνια μείωση της ψυχικής υγείας.