Μετά το τοκετό: Νέες μέθοδοι για ολική επαναφορά

Μετά το τοκετό: Νέες μέθοδοι για ολική επαναφορά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μητέρες καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό, για να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να επαναφέρουν το σώμα τους στην προ εγκυμοσύνης περίοδο. Επιθυμούν να απαλλαγούν από τα επίμονα τοπικά παχάκια, που, όμως, δεν υποχωρούν με τίποτα, παρ όλη την διατροφή και την γυμναστική. Το στήθος τους εμφανίζει σημάδια χαλάρωσης, ομοίως και η περιοχή της κοιλιάς.

Όπως επισημαίνει ο Απόστολος Γαϊτάνης, Πλαστικός Χειρουργός MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS: «Ένας συνδυασμός επεμβάσεων μπορεί να αλλάξει εντελώς το σώμα μιας γυναίκας, που έχει επιβαρυνθεί από μία ή από περισσότερες εγκυμοσύνες.

Ο συνδυασμός των επεμβάσεων, που ακολουθείται, αποκαλείται «mommy makeover» και είναι ο άριστος συνδυασμός, για να τη βοηθήσει να βελτιώσει την εμφάνισή της, να ξαναβρεί τη χαμένη της αυτοπεποίθηση και να της προσφέρει μια πιο καλλίγραμμη εικόνα».

1. Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση ανήκει στις κατεξοχήν επεμβάσεις, που διορθώνουν μικροατέλειες και επαναφέρουν την αρμονία και τις ιδανικές αναλογίες στο σώμα μας. Το χειρουργείο, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ολική αναισθησία, είτε με τοπική αναισθησία και μέθη. Στοχεύει στο περιττό λίπος, το οποίο αφαιρείται μέσα από μικρές τομές.

«Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, καθώς αφαιρούνται τα λιποκύτταρα και δεν ξανασχηματίζονται. Στην περίπτωση, που προστεθεί βάρος, αυτό θα κατανεμηθεί σε άλλες περιοχές του σώματος και δεν θα επανεμφανιστεί στην συγκεκριμένη περιοχή. Μετά από μία εβδομάδα επιτρέπεται η επιστροφή στην εργασία και μετά από τρεις εβδομάδες η γυμναστική, ενώ το πρήξιμο – μελάνιασμα, που θα εμφανιστεί τοπικά μετά την επέμβαση, υποχωρεί σταδιακά. Μετά το χειρουργείο η γυναίκα θα χρειαστεί να φορέσει έναν ελαστικό κορσέ για διάστημα δύο εβδομάδων», εξηγεί τη διαδικασία ο κ. Γαϊτάνης.

Στην περίπτωση, που η επιδερμίδα εμφανίζει μεγάλη χαλάρωση, η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται με πλαστική χειρουργική, όπου ο χειρουργός, μαζί με το λίπος, αφαιρεί και περίσσια δέρματος.

2. Κοιλιοπλαστική

Το δέρμα και οι κοιλιακοί μύες ύστερα από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό χάνουν την ελαστικότητά τους και είναι δύσκολο συνήθως να επανέλθουν, όπως ακριβώς ήταν πριν.

Στην κοιλιοπλαστική γίνεται συρραφή μυών και αφαιρείται το περιττό δέρμα. Για μικρό βαθμό χαλάρωσης ο πλαστικός χειρουργός επιλέγει την μίνι κοιλιοπλαστική, η οποία γίνεται με χειρουργική τομή ακριβώς πάνω από το εφήβαιο. Όταν η χαλάρωση είναι μεγαλύτερου βαθμού, τότε γίνεται κανονική κοιλιοπλαστική, με την τομή να επεκτείνεται από τη μια πλευρά στην άλλη, ενώ, συχνά, η επέμβαση συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί από μία έως δυόμιση ώρες. Μετά το χειρουργείο τοποθετείται γύρω από την κοιλιά ένας ελαστικός επίδεσμος για τρεις εβδομάδες. Ο χρόνος αποκατάστασης συνήθως είναι μια εβδομάδα, αλλά η κανονική επάνοδος στις βαριές δραστηριότητες θα γίνει μετά από τέσσερις εβδομάδες.

3. Επαναφορά μαστού

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μπορούν να δημιουργήσουν μία αισθητή χαλάρωση στο στήθος. Σε συνδυασμό με την αυξομείωση του σωματικού βάρους, λόγω εγκυμοσύνης, μπορεί να μειωθεί ο όγκος του στήθους ή να αλλάξει το σχήμα του ή και να δημιουργηθεί κάποια ασυμμετρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πλαστικός χειρουργός προτείνει την αυξητική στήθους ή την ανόρθωση ή και τον συνδυασμό τους.

Αυξητική στήθους

Στην αυξητική στήθους χρησιμοποιούνται ενθέματα σιλικόνης, για να αυξηθεί το μέγεθος και να βελτιωθεί το σχήμα του γυναικείου στήθους. Η τομή είναι μόλις λίγα εκατοστά και μπορεί να γίνει σε τρία διαφορετικά σημεία.

«Συνήθως η τομή σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται κάτω από το στήθος ή στην περιοχή της θηλής, ενώ πιο σπάνια στη μασχάλη. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία ώρα. Συνιστάται άδεια από την εργασία σας για 3-5 ημέρες. Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί ένας ειδικός στηθόδεσμος, σύμφωνα με τις υποδείξεις του πλαστικού σας. Περίπου μετά την τρίτη εβδομάδα επιτρέπεται η επιστροφή στο γυμναστήριο», διασαφηνίζει ο κ. Απόστολος Γαϊτάνης.

Ανόρθωση στήθους

Στην ανόρθωση στήθους πραγματοποιείται μια τομή γύρω από τη θηλή, που συνεχίζεται ευθύγραμμα κάτω από αυτήν. Η θηλή επανατοποθετείται ψηλότερα και αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει, ώστε να βελτιωθεί το σχήμα του στήθους.

Σε μικρού βαθμού χαλάρωση, η τομή περιορίζεται γύρω από τη θηλή. Αντίθετα, σε μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση, η τομή επεκτείνεται στην πτυχή κάτω από το στήθος με αποτέλεσμα να έχει το σχήμα της άγκυρας.

Η επέμβαση διαρκεί από μία έως δυόμιση ώρες και μετά την επέμβαση το στήθος καλύπτεται με γάζες και με έναν ελαστικό επίδεσμο. Για την καλύτερη υποστήριξη του στήθους, ο γιατρός θα συστήσει και έναν ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όπως και στην αυξητική.