Μεταφορά ψυχικά ασθενή, συνοδεία αστυνομικών, για εξέταση από τα Τρίκαλα στην Αθήνα

Μεταφορά ψυχικά ασθενή, συνοδεία αστυνομικών, για εξέταση από τα Τρίκαλα στην Αθήνα

Τη μεταφορά ασθενούς για εξέταση, με περιπολικό της αστυνομίας, από τα Τρίκαλα προς το ΨΝΑ “ΔΑΦΝΙ”, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και έπειτα από επικοινωνία με το ΕΚΕΠΥ, καταγγέλλει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ Ν. Αττικής, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τα τεράστια και σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας της χώρας, στα οποία τόσο οι εισαγγελικές αρχές, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Αποτέλεσμα, όπως αναφέρει οι νοσηλευτές, είναι η επιδείνωση της υγείας των ασθενών, ο στιγματισμός τους, η αποκοπή τους από την οικογένεια και η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, γυναίκα ασθενής, έπειτα από εισαγγελική εντολή διέσχισε τη μισή Ελλάδα μέσα σε περιπολικό, συνοδευόμενη από αστυνομικούς, ως κοινή εγκληματίας με τη δικαιολογία έλλειψης κατάλληλης υπηρεσίας ψυχικής υγείας, ικανής να ανταποκριθεί στις ανάγκες της, στον τόπο κατοικίας της, αλλά και στους κοντινούς νομούς. Η συγκεκριμένη ασθενής νοσηλεύεται ως 43η ασθενής, σε ράντζο, σε νοσηλευτικό τμήμα με δυνατότητα εξυπηρέτησης μόνο 25 ασθενών.

Κρίθηκε δηλαδή, ως μοναδική λύση, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, η νοσηλεία της σε ένα ράντζο, σε μία κλινική, στην οποία θα έπρεπε να νοσηλεύονται 25 ασθενείς και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 43. Και όλα αυτά, 350 χιλιόμετρα περίπου μακριά από τον τόπο κατοικίας της και τους συγγενείς της.

«Αντί λοιπόν, η ασθενής να μεταφερθεί με το κατάλληλο ασθενοφόρο και με τη συνοδεία ειδικά εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού, στην πλησιέστερη υπηρεσία ψυχικής υγείας της περιοχής της για εξέταση και νοσηλεία, με την υπογραφή του εισαγγελέα μεταφέρθηκε με περιπολικό, και όχι με ασθενοφόρο στην … Αθήνα» καταγγέλλει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου