Μετάλλαξη Δέλτα: Μεγάλη ανησυχία για τη διασπορά – Έρχεται νέο lockdown;

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεγάλη ανησυχία για τη διασπορά – Έρχεται νέο lockdown;

 

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, όπως έχει τονιστεί από την πλειονότητα των ειδικών, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει. «Το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown δεν έχει φύγει από το τραπέζι», τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σχολιάζοντας παράλληλα πως «όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί».

«Έχουμε μπροστά μας αγώνα δρόμου»

«Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού», επεσήμανε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων όπως στη Μύκονο είπε πως: «Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο».

Ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησιά: «Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό, αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά».

Σχετικά με τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».

Σχετικά με την επιβολή γενικευμένου lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε τα εξής: «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι ”μαγκιά” να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους». Επίσης προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία.

Θεοδωρακοπούλου: Σεπτέμβριο θα έχουμε γεμίσει και θα ψάχνουμε κρεβάτια

Δυσοίωνες για την πανδημία ήταν και οι προβλέψεις της Διευθύντριας ΕΣΥ στην Β’ κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό Νοσοκομείο, Μαρίας Θεοδωρακοπούλου η οποία τόνισε πως «εάν δεν ανακοπεί η παρατηρούμενη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, Σεπτέμβριο θα έχουμε γεμίσει, θα ψάχνουμε κρεβάτια».

«Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε κάθε εφημερία έχουμε περιστατικά που χρειάζονται παρακολούθηση, κάτι που είχε ξεθωριάσει πριν 2-3 εβδομάδες. Είχαμε χαλαρώσει, δεν γίνονταν εισαγωγές, είχαμε επιστρέψει στην αρχική λειτουργία, κλείνοντας τα τμήματα covid και κρατώντας μόνο λίγα κρεβάτια για το τυχαίο περιστατικό και ξαφνικά έχουμε εισαγωγές και ξανανοίγουμε τμήματα. Νεαρότερες ηλικίες νοσηλεύονται και μεγαλύτερης ηλικίας, ανεμβολίαστοι σε ποσοστό πάνω από 90%», είναι η κατάσταση που επικρατεί τώρα όπως την περιέγραψε η κυρία Θεοδωρακοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Έχουμε χαλαρώσει, τον ιό τον έχουμε ελέγξει αλλά όχι τόσο ώστε να μην πεθαίνουν ασθενείς. Δεν έχει περάσει μέρα εδώ και 1,5 χρόνο που να μην έχει πεθάνει ένας άνθρωπος. Έχουμε κατηγορηθεί ότι κολλάμε εμείς τους ανθρώπους που μπαίνουν στα νοσοκομεία. Στο μυαλό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι υπάρχουν δυνάμεις που οδηγούν αυτή την κατάσταση, αυτούς δεν μπορούμε να τους μεταπείσουμε, αλλά υπάρχει μέρος των ανθρώπων που αμφισβητεί το εμβόλιο, όχι τον ιό και αυτούς πρέπει να πείσουμε» ανέφερε, σχετικά με τους αρνητές των εμβολίων.