Μεταμοσχευτικό κέντρο της Αυστρίας δεν δέχεται πλέον Ελληνες ασθενείς;

Μεταμοσχευτικό κέντρο της Αυστρίας δεν δέχεται πλέον Ελληνες ασθενείς;

Ουδεμία επίσημη έγγραφη ενημέρωση για παύση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων πνευμόνων από  ειδικό  μεταμοσχευτικό κέντρο της Αυστρίας, έχει λάβει ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας». Αναφέρει μάλιστα ότι έχει συνεπικουρήσει στην μετάβαση 5 ασθενών  το τελευταίο έτος για προμεταμοσχευτικό έλεγχο στο εν λόγω κέντρο προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση πνευμόνων. Ήδη ένας από αυτούς έχει μεταμοσχευθεί επιτυχώς στις αρχές του προηγούμενου έτους και δεύτερος πραγματοποίησε ραντεβού στις 26 Ιανουαρίου.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, τον προηγούμενο μήνα, στα πλαίσια σχεδιασμού ραντεβού προμεταμοσχευτικού ελέγχου για ασθενή υπήρξε προφορική ενημέρωση στην πρόεδρο του συλλόγου από εξωτερικό συνεργάτη του Αυστριακού νοσοκομείου  ότι η επίσκεψη της ασθενούς  δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω απλήρωτων προηγούμενων οφειλών της χώρας μας  προς το συγκεκριμένο μεταμοσχευτικό κέντρο. Ζητήθηκε από την  πρόεδρο να της γνωστοποιηθεί εγγράφως η παύση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων από το  Αυστριακό νοσοκομείο, κάτι όμως που δεν έχει γίνει και μάλιστα, το προαναφερθέν ραντεβού πραγματοποιήθηκε και η ασθενής αξιολογήθηκε κανονικά.

“Από την εμπειρία μας και από την συχνή συνεργασία που έχουμε με τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΠΥΥ, ΕΟΜ) είναι σε όλους μας γνωστό ότι συχνά—δεδομένης της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας—ασκούνται  διαφόρων ειδών πιέσεις για την γρηγορότερη οικονομική τακτοποίηση των οφειλών της Ελλάδας σε κέντρα ή κλινικές του εξωτερικού”, αναφέρει ο Σύλλογος. Προσθέτει ότι “επί χρόνια η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η  χώρα μας, καταβάλλει σημαντικά ποσά για νοσήλια ασθενών μας στο εξωτερικό”.

Ο Σύλλογος με αφορμή  δημοσιεύματα περί της διακοπής μεταμοσχεύσεων πνευμόνων από  το συγκεκριμένο  μεταμοσχευτικό κέντρο της Αυστρίας, καλεί τους αρμόδιους φορείς, να ερευνήσουν την εγκυρότητα της δημοσιευθείσας καταγγελίας και αναφέρει ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και προκαλώντας πανικό επιβαρύνουν με περισσότερο άγχος την ήδη ταλαιπωρημένη υγεία ενός πάσχοντα με Πνευμονική Υπέρταση.