Μεταβολικό σύνδρομο και τρόποι για την αντιμετώπισή του

Μεταβολικό σύνδρομο και τρόποι για την αντιμετώπισή του

Tο μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών, οι οποίες συχνά υποτιμούνται από τους πάσχοντες ασθενείς. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα με κυριότερους παράγοντες κινδύνου την υπέρταση, την αυξημένη «κακή» χοληστερίνη και τη μειωμένη «καλή», το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία αποτελούν μια «ομπρέλα» παραγόντων που ορίζουν το μεταβολικό σύνδρομο.

Σύμφωνα με τον παθολόγο – διαβητολόγο Αλέξη Σωτηρόπουλο, η Λιπώδης Nόσος του Ήπατος συνδέεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 70% των πασχόντων από λιπώδη νόσο (στεάτωση) του ήπατος θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή και μεταβολικό σύνδρομο, ενώ το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει απεικονιστικές ενδείξεις στεάτωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Λιπώδης Νόσος του Ήπατος ορίζεται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (>5% των ηπατοκυττάρων ιστολογικά),  αποτελεί την ηπατική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου και  αναδεικνύεται ως η κυριότερη αιτία χρόνιας νόσου του ήπατος παγκοσμίως, αφού επηρεάζει ένα ποσοστό μεταξύ 20%-30% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.

Οπως αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος, οι επίσημες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Μελέτη του Ήπατος, του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας συνιστούν στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος  να βελτιώσουν τις σωματικές και διατροφικές τους συνήθειες και να ασκούνται αποφεύγοντας οποιαδήποτε ειδική φαρμακοθεραπεία. Οι ασθενείς από την άλλη πλευρά, δυσκολεύονται  να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους και η συμμόρφωσή τους προς αυτές τις οδηγίες πολλές φορές αποδεικνύεται προβληματική.

Σήμερα όμως, κυκλοφορούν στο εμπόριο συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας. Αυτό όμως το οποίο πραγματικά ξεχώρισε είναι το NAFLiver®, καθώς πρόσφατες κλινικές μελέτες έδειξαν ότι βοηθά σημαντικά στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων και στο μεταβολικό σύνδρομο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αποτελεσματική λύση για γενική αποτοξίνωση του οργανισμού, αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου και προστασία από την ηπατοτοξική δραση πολλών φαρμάκων. 

Το σκεύασμα αυτό, υποστηρίζει σημαντικά τη φυσιολογική ηπατική λειτουργία. Περιέχει εκχύλισμα από το φυτό Prunus mume, γνωστό και ως Ιαπωνική βερυκοκκιά, το οποίο είναι πλούσιο σε  Ουρσολικό και Ολεανικό  Οξύ και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική (ειδικά στην Ασία), τόσο για την ηπατοπροστατευτική του δράση όσο και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Το NAFLiver® εμπεριέχει ακόμη Χολίνη, η οποία αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει την ηπατική λειτουργία, διαθέτει πολλαπλούς ρυθμιστικούς ρόλους στη λιπώδη νόσο του ήπατος και την εξέλιξή της, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολικό σύνδρομο, επηρεάζοντας την παχυσαρκία και την αντοχή στην ινσουλίνη.

Τέλος, το NAFLiver® παρέχει ισχυρή βοήθεια σε ανθρώπους που προσπαθούν να ανακτήσουν ένα υγιές ήπαρ, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων και  επηρεάζοντας παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου το οποίο συνδέεται στενά με τη λιπώδη νόσο του ήπατος (λιπιδαιμικό προφίλ, επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).

Μελέτες έχουν δείξει ότι το τιτλοδοτημένο εκχύλισμα Prunus mume και η Χολίνη είναι ασφαλή και καλώς ανεκτά όταν λαμβάνονται στη συνιστώμενη δοσολογία. Διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία και η συνιστώμενη δόση είναι 1 ταμπλέτα την ημέρα για 3 μήνες.