Μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπέρταση. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, πάνω από το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού έχει υπέρταση και πάνω από το 50% των ηλικιωμένων έχει υπέρταση. Δυστυχώς, το 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστο, μόνο το 20% έχει επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, ενώ οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης.

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης (17 Μαίου) και με μήνυμα «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ», η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης θα πραγματοποιήσει Καμπάνια Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Υπέρταση στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς. Στην Αθήνα, το περίπτερο θα στηθεί στο μετρό Ευαγγελισμός και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους. Και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 11:00 με 15:00.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) θεσπίστηκε με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο πληθυσμός εάν πάσχει από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή της, να την διαπιστώνουν έγκαιρα και να την ελέγχουν αποτελεσματικά ώστε να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, πάνω από 2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση, πάνω από 800.000 είναι αδιάγνωστοι και πάνω από 1.500.000 είναι αρρύθμιστοι.

Η υπέρταση παραμένει κύριος αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.

Ωστόσο, είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν πως η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου