Με μέτρο ο μεσημεριανός ύπνος!

Με μέτρο ο μεσημεριανός ύπνος!

Μέτρο και στον μεσημεριανό ύπνο θα πρέπει να βάλουν στο εξής οι λάτρεις της… σιέστας. Σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα ο πολύς μεσημεριανός ύπνος είναι ύποπτος για μεταβολικό σύνδρομο. Γι’ αυτό και όλοι όσοι το παρακάνουν με την ανάπαυλα του μεσημεριού και νιώθουν μια συνεχή υπνηλία μέσα στη μέρα, θα πρέπει, σύμφωνα τα συμπεράσματα πρόσφατης  έρευνας, να αναθεωρήσουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διαβητολόγο Τομοχίντε Γιαμάντα του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ανακοίνωσαν τα σχετικά συμπεράσματα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, αφού προηγουμένως αξιολόγησαν στοιχεία από 21 μελέτες, που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 308.000 άτομα.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα όσοι κοιμούνται τα μεσημέρια πάνω από 40 λεπτά, αντιμετωπίζουν αυξημένο μεταβολικό κίνδυνο. Κατά συνέπεια, ένας μεσημεριανός ύπνος 90 λεπτών αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%, όπως το ίδιο συμβαίνει κι αν κανείς νιώθει συνεχώς υπερβολικά κουρασμένος μέσα στη μέρα.

Αντίθετα, ένας τακτικός αλλά γρήγορος ύπνος, διάρκειας 30 το πολύ λεπτών φαίνεται να μειώνει ελαφρά τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Όμως οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό το εύρημα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες. Πάντως η νέα μελέτη δεν έδειξε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και στην παχυσαρκία.

Ειδικότερα όμως το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υπερβάλλον λίπος στην περιφέρεια της μέσης και αυξημένο σάκχαρο, παράγοντες που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ενώ οι μεταβολικές παθήσεις εμφανίζουν σταθερή διαχρονική αύξηση σε όλο τον κόσμο.