Μήπως έχετε λιγούρα για ζάχαρη; Δείτε τι φταίει

Μήπως έχετε λιγούρα για ζάχαρη; Δείτε τι φταίει

Όλοι μας έχουμε μια επιθυμία για γλυκό κάθε τόσο. Έρευνες εκτιμούν ότι σχεδόν το 100% των νεαρών γυναικών και περίπου το 70% των νεαρών ανδρών έχει λιγούρες. Αν, όμως, διαπιστώνετε ότι αναζητάτε κάτι γλυκό μετά την άσκηση, τότε ίσως να μη γυμνάζεστε αρκετά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς  όσοι ασκούνται συστηματικά και δυναμικά δεν αισθάνονται την ανάγκη για φαγητό αμέσως μετά την άσκηση. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται όσοι ασκούνται λιγότερο, οι οποίοι φαίνεται να έχουν επιθυμία για γλυκό μετά την άσκηση.

Αν ταυτίζεστε κι εσείς με αυτή την κατάσταση και πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να αναζητά σνακ και γλυκά όλη την ημέρα, τότε ίσως πρέπει να ελέγξετε τη φυσική σας κατάσταση. Με την τακτική άσκηση, το πιθανότερο είναι πως θα διαπιστώσετε μείωση της όρεξής σας και μικρότερη σε ένταση επιθυμία για γλυκό, άρα και μικρότερη κατανάλωση θερμίδων.

Επίσης, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής χωρίς ποικιλία μπορεί να οδηγήσει σε λιγούρες, ενώ ο προφανής λόγος για τις λιγούρες είναι τα τρόφιμα αυτά συνήθως έχουν υπέροχη γεύση, την οποία έχει ο καθένας συνδυάσει στο μυαλό του με ευχάριστες αναμνήσεις.

Όσοι δεν έχουν λιγούρες θα μπορούσαν άνετα να ισχυριστούν ότι «είναι όλα στο κεφάλι μας» και μάλλον έχουν δίκιο αναφέρουν τελευταίες έρευνες. Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη και την αίσθηση ευχαρίστησης είναι εν μέρει υπεύθυνες για τη διατήρηση αυτών των επιθυμιών.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα έρευνα από το Monell Chemical Senses Center, τρεις περιοχές του εγκεφάλου, ο ιππόκαμπος, οι νησίδες κυττάρων και ο κερκοφόρος πυρήνας, φαίνεται πως ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια τέτοιων διατροφικών επεισοδίων.

Share Button